Немощни политици и беззъба кампания – какво да правим?

10:00, 28 юни 21 / Новият парламент 25 3980 Шрифт:
Симеон  Иванов Автор: Симеон Иванов

Станахме свидетели на откровено нелепи и скандални постъпки на някои политици, които бяха умело отразени в социалните мрежи. Подробен преглед на повечето можете да намерите тук. Дълбоката причина за подобно поведение е ясна – синдромът на политическата немощ – лишени от идеология, изчерпани откъм съдържание и идеи, но същевременно с желанието и нуждата да се изявяват, тъй като са в кампания, на политиците им се налага да търсят народния образ и евтин пиар, защото просто друго не могат.

Голямата картина

Тенденцията на скандални публични изяви всъщност се задълбочава от друга такава, която бе явна и в предишната кампания. Това, че една немалка част от основните партии продължават да залагат на остарели, ретроградни или просто крайно елементарни подходи в политическия си маркетинг.

За какво говорим? За подхода и визуалните елементи на кампанията, дизайна на предизборните плакати, клипове и билборди, за провеждането на предизборните събития и дори слоганите, които избират. При немалко партии става дума за откровено непривлекателен за окото и възприятията продукт, а основната идея на рекламата е да грабне по един или по друг начин. Разбира се, всеки има вкус, но на черното не може да се каже бяло.

Няколко добри и няколко лоши примера

Като пример за лоша естетика и подход можем да използваме натруфения плакат на „Българските патриоти“ – на чисто бял фон с едър шрифт виждаме името на коалицията и партиите в нея, лъв застанал пред протежение на българското знаме и разбира се, вече изтъркания слоган „България над всичко“.

Впрочем, в името на историческата коректност трябва да отбележим, че девизът принадлежи на Съюза на запасните офицери и е въведен на учредителното събрание на Съюза на 16 септември 1907 г., като понякога е бил споменаван и като „Отечеството над всичко“. Изглежда, че при „Българските патриоти“ се търси най-малкото съпротивление. Защо го правят – по-долу в текста.

Друга партия, която залага на крайно опростени форми на политически маркетинг, е „Има такъв народ“ (въпреки че новият им уебсайт да е далеч по-привлекателен от стария). Макар чутовния медиен опит на основните фигури, като започнем от логото и минем през и без това крайно малките им опити за агитация, от „Има такъв народ“ залагат на подход, който слага летвата твърде ниско и не впечатлява с особена визия, макар всичко това при тях да е съвсем умишлено и проработи успешно на предходните избори.

Слоганът им „Време е за нещо друго“ е също толкова опростен, загадъчен и неясен, както много други аспекти около формацията, а кое е това „друго“ очевидно ще трябва да разберем на по-късен етап. В провеждането на втората кампания на „Има такъв народ“ за пореден път прозира проблема на това да искаш да си политическа партия, но да нямаш желание да си политическа партия. Подходът им кореспондира идеално с отчуждените от политиката избиратели, но не оставя ценен отпечатък в обществото.

От другата страна като едни от добрите примери можем да изтъкнем „Демократична България“, „Републиканци за България“, „Възраждане“ и „Изправи се! Мутри вън!“ (нека се абстрахираме от всичките идеологически и популистки недъзи на някои от изброените формации и погледнем визуалния продукт, който предлагат). Те засега са сред малкото използващи естетически издържани и модерни подходи в политическия си маркетинг, подкрепени от оригинални слогани със същинско послание.

Друг добър ход бе от страна на ГЕРБ, които промениха фона, който използват, на по-тъмносин, вероятно с цел да излъжат избирателите, че са дясна партия (или пък, за да максимално се отдалечат от цвета на „Има такъв народ“?). Извън това, а и предвид факта, че от гледна точка на ресурси ГЕРБ са по-подготвени от всички партии взети заедно, засега те не впечатляват с нищо особено и изглеждат останали назад във времето, досущ като през пролетната кампания.

Но на по-голям автогол от слогана „Ред в хаоса“ не бяхме ставали свидетели. Макар поначало да изглежда много подходящ за българския контекст, когато идва именно от партията, управлявала през последните 12 години, определено не е на място. Слоганът кореспондира добре единствено с твърдото ядро на ГЕРБ, за което служебното правителство вероятно представлява хаос. Не работи обаче в посока овладяване на периферни гласове – твърде малко време е минало без ГЕРБ в управлението, че хората да си припомнят с носталгия, че по Бай-Борисово време беше най-стабилно. Фактът, че ГЕРБ се ограничават до комуникацията си с твърдия електорат е поредното доказателство, че за тях периферията е неповратимо загубена и единствено, за което могат да се борят е минимизиране на изборния крах.

Защо партиите ни връщат назад във времето?

Като всеки сектор, политическият маркетинг непрестанно се развива, намират се нови методи и подходи да се плени съзнанието на публиката, а в естетиката на предизборните клипове, събития и материали постоянно се прибавят нови елементи. Логично, иновациите предимно се налагат от развитите западни демокрации. Само един поглед върху политическа кампания там може да роди достатъчно идеи, които да бъдат революционни и лесно приложими у нас. За съжаление, за момента, малко партии у нас гледат по-далеч от носа си.

Въпросът е защо масово формациите в България отказват да се модернизират в кампанийно отношение?

Опциите са две.

1. Страдат от експертен дефицит в редиците си и поради това продължават да се осланят на старите практики.

2. Или чрез опростения си подход целят да достигнат по-лесно до масовото съзнание.

В крайна сметка политическия маркетинг е пряко свързан с човешката психология. Докато при малките партии можем да говорим за липса на експертен и кадрови потенциал, при основните партии определено важи второто предположение. Това пък ни връща на максимата за политическата немощ от началото на текста. След като голяма част от самите политици са немощни, то логично това се пренася и към самите партии.

Когато говорим за политика да отказваш да се модернизираш е равносилно на грях

Политиката никак не е розова, още повече в нашата страна, но все пак в генезиса ѝ би трябвало да стои идеята да движи обществото напред, а не да го тласка към назадничавост и активно да я стимулира. Чрез подхода си много формации у нас правят именно това. С архаичните си методи на агитация, вместо да се състезават в това кой ще представи по-качествен продукт, партиите ни сякаш се състезават в това кой ще представи по-елементарния. А това само по себе си е вредно явление.

Има и приятни изключения

Разбира се, не всички политици и партии падат ниско. Ако ли не друго, то поне с подхода и абсурдното си понякога поведение, някои от тях ни помагат изборът ни да бъде една идея по-лесен и да филтрираме още веднъж възможностите си за гласуване. Щом една партия има смелостта да се модернизира, дори с риска да загуби гласове, не ѝ се налага да провежда нелепи пиар акции, то значи вероятно в тази партия професионализмът и достойнството взимат превес. Кои са тези партии и дали изобщо има такива, оставяме да прецените вие, сами за себе си.

Една беззъба и пасивна кампания

Имаше редица коментари, че кампанията през пролетта е била най-скучната и безидейна такава за целия т. нар. преход. Оттам дойдоха и очакванията, че в настоящата, ситуацията ще се промени и активността ще бъде рецепта за успех. За съжаление, това не просто не се получи, а в момента се намираме в една още по-апатична кампания.

Причината за това е очевидната умора у хората, както в партийните ядра, активисти и симпатизанти, така и у гласоподавателите. Вероятно при голяма част от формациите можем да говорим и за липса на ресурси и амортизация поради продължаващата почти година политическа криза. Не на последно място в летния сезон съзнанието на хората очевидно е насочено другаде и по този начин всички предпоставки за една пасивна кампания са на лице.

Големият проблем е, че предстоящите избори са от фундаментално значение за бъдещето на страната ни и ние буквално се намираме на кръстопът. Остава да се доверим на отговорността на средния българин и макар липсата на адекватна кампания, след 11 юли най-накрая да се запътим към качествена и устойчива промяна.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама