Порицание от Русия заради обвинението срещу лидера на „Русофили“

18:11, 25 юни 21 / Свят 25 3204 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова защити председателя на българското национално движение „Русофили“ Николай Малинов и нарече обвинението срещу него за шпионаж - „предупредителен сигнал за онези, които не са съгласни с антируската истерия и които се застъпват за идеята за добросъседство с Руската федерация“.

Остава да разчитаме, че правосъдието в някои страни няма да обслужва политически поръчки, да играе ролята на средство за разчистване на сметки с инакомислещите, се казва в изявлението на Захарова, цитирано от ТАСС.

Пряко от Москва: Малинов определи обвиненията срещу него за голословни

Тя припомня, че следствените действия по отношение на Малинов, който е и последовател поборник на укрепването на дружбата и сътрудничеството между Русия и България, са започнали още през септември 2019 г. Тогава той беше арестуван, неговото жилище беше обискирано. Междувременно и досега не са обнародвани никакви доказателства за вината му, коментира Мария Захарова.

Създава се трайно впечатление, че около лидера на Русофилицеленасочено се нагнетява нездрава атмосфера. Всички признаци говорят, че става дума да се даде ясен предупредителен сигнал на всеки, който не е съгласен с антируската истерия, която е обхванала евроатлантическия свят, и на всеки, който се изказва за добросъседство с Русия", казва още Захарова, пише „Сега“.

Шпионската сага започна през 2019 година, когато Малинов беше обвинен в шпионаж и го арестуваха. По-късно беше освободен под гаранция. Точно тогава избухна следващ скандал, защото се появиха кадри с Малинов и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че тогавашният председател на сдружение „Русофили“ е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му връчи орден.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама