Кои са имената на политиците и магистратите с имоти в чужбина?

12:30, 26 юни 21 / Политика 25 6203 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Пореден сблъсък между прокуратурата и служебния вътрешен министър Бойко Рашков. Този път ябълката на раздора е т. нар. списък с 38 политици и магистрати с недекларирани имоти в чужбина. 

Рашков заплаши, че ще съобщи имената на политиците и магистратите, които имат недекларирани сметки в чужди банки или имоти в чужбина, ако прокуратурата не го направи. Според него „обществото има право да знае тази информация“.

Попитан вчера в интервю за предаването „Евродикоф“ по „Евроком“ дали в този списък има магистрат с инициали И.Г., Рашков отговори: Топло. Рано е да стане горещо“. По думите му жената, с която живее въпросният магистрат, има пари на влог, които също правели впечатление. Ставало дума за няколкостотин хиляди. На директен въпрос на водещия има ли главен прокурор в този списък Рашков отговори: „Ще се въздържа да ви отговоря на този въпрос. Не съм казал „не“, не казвам и „да“, а се въздържам“, коментира той, цитиран от „Мediapool“.

Рашков намекна, че вероятно около изборите на 11 юли може да разгласи информацията.

Цацаров отрече прокуратурата да е крила сметки на магистрати и политици

Списъкът с имущество на магистрати и политици в чужбина е една от най-големите тайни на прокуратурата. Проверка по него е разпоредена от бившия главен прокурор Сотир Цацаров още през 2019 г. Тогава той е изискал справки от ДАНС за имущество в чужбина. След това проверката потъва и за нея повече никой не споменава нищо.

След като преди седмица пак Рашков заяви, че прокуратурата крие информацията, Цацаров, който вече е шеф на КПКОНПИ, даде интервю, в което заяви, че през 2019 г. ставало дума само за оперативна информация, която не може да се ползва по дела. Затова трябвало да се съберат още данни. Той допусна, че за някои от хората в списъка проверките продължават.

Прокуратурата обвини Рашков в хибридна пропаганда

Не закъсня и реакцията от страна на прокуратурата. Говорителят на обвинител №1 Сийка Милева обвини Бойко Рашков, че прави изявления, които „са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на фалшиви новини“. 

„Разбирам интереса на медиите по повод определени твърдения за т.нар. списъци. В тази връзка считам, че за пореден път се налага да заявя, че прокуратурата няма да позволи да бъде въвличана в предизборни политически кампании и битки. Разпространението на подобни неверни и манупулативни твърдения от страна на вътрешния министър - г-н Рашков са пример за хибридна пропаганда чрез разпространение на „фалшиви новини“, заяви тя пред „24 часа“. Според нея това би довело до нарушаване на постигнатите съвместни резултати между ПРБ и МВР до момента, така също и „до възпрепятстване на взаимоодействието между двете институции, което е в основата на борбата с корупцията и престъпността“. Каква е целта, всеки може да си отговори сам“, изтъкна Милева. 

Рашков праща до прокуратурата сигнал срещу Борисов

Говорителката на главния прокурор призова Рашков да спре с разпространението на подобни неверни твърдения“ в медийното пространство. Става практика да се твърди, че някой знае нещо, но че не желае да го каже. Може би, защото в действителност няма какво да каже. В тази връзка припомням, че във всяка правова държава този, който разполага с информация за извършено престъпление, следва да уведоми компетентните органи и най-вече прокуратурата. Атаките срещу съдебната власт само уронват устоите на държавността и са в интерес само и единствено на престъпността. Българските граждани ще получат пълната информация при спазване на всички нормативни изисквания“, добави тя.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 17:35, 26 юни 21

Въпрос към говорителката на прокуратурата
В разказа (8 джуджета) нали имаше информация за извършено престъпление и бездействие на прокуратурата и др държавни органи . и какво стана в крайна сметка - нищо !

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама