Кунчев за новия Covid вариант: Правим се на тарикати, ще се ударим в стената

17:25, 26 юни 21 25 4381 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Индийският вариант на коронавируса - „Делта” атакува по-сериозно хората между 30 и 40 години. Той е 60% по-заразен от първоначалния щам и е по-смъртоносен. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в ефира на Нова телевизия. Според него опасността от скорошна нова вълна на заразата у нас е сериозна и само ваксинацията може да я предотврати.

Правим се на тарикати

Ако продължим да се правим на тарикати, както правим в момента..., при 2 милиарда приложени дози в света и при очевидната ефективност на тази мярка, не е оправдание това, че е нова ваксина. Драконовски е механизмът за контрол”, обясни доц. Кунчев. „...Ако дойде нова вълна, което е много вероятно, на база на индийския вариант, някои страни ще минат много леко. Други ще се ударят директно в стената, за съжаление, ние ще сме от тях. Пак ще пълним болници, пак ще умират хора, а това е предотвратимо”, добави той.

Коронавирусът у нас: И този уикенд ще има мобилни пунктове за ваксинация

По думите му контролът върху ваксините и страничните им ефекти се следи отблизо. Той подчерта, че нито едно друго лекарствено средство не е било контролирано така.

Снимка: БГНЕС

Кантарджиев пак е на терен

За по-сериозни мерки срещу разпространението на индийския вариант у нас призова и бившият шеф на центъра по паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той предложи влизащите у нас да се изследват с PCR-тестове.

Всички обичат проф. Кантарджиев

Хора, които са ваксинирани, и две седмици след втората доза са заболели - да се търсят варианти. Такива, които доказано са боледували и боледуват втори път - трябва да се прави секвениране. За лежащи в болница повече от 10 дни, с отделяне на вируса, трябва да се прави секвениране“, заяви той по време на инспекция в ромската махала в кв. „Христо Ботев“. Там проф. Кантарджиев провери как протича ваксинацията в мобилния пункт, предаде „Мediapool“.

Припомняме, че наскоро професорът бе пенсиониран от шефското си място в центъра по паразитни болести от новия здравен министър Стойчо Кацаров. След това обаче бе назначен като консултант към Столична община.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама