Шефът на Агенцията по горите: Краде се жестоко

11:50, 27 юни 21 / Политика 25 3574 Шрифт:
Ирина Иванова

Отделните незаконни сечи не са ни най-големия проблем, най-големият проблем е че се краде жестоко, краде се с всички машинации и манипулации. Това обяви Александър Дунчев, изпълнителен директор на Агенцията по горите, в ефира на БНТ.

Смениха част от бордовете на държавните горски фирми

По думите му повечето търгове за дърводобив са нагласени и няма наддаване. „Това е така, защото всички фирми са се разбрали и играят заедно. И всъщност обществото и бюджета губи от това“, твърди той, като отбеляза, че незаконната сеч и нарушенията на териториите на горите могат да станат само със знанието на горските. Няма как да се извърши нарушение в горите, без знанието, може да не е участието, на горските, защото в България имаме 3200 служители по горите, общински, държавни, частни. Те охраняват по около 10 хиляди декара един човек, това е предостатъчно да се извършва качествен контрол и той се извършва на практика“, обясни Дунчев.

Обвиниха директора на горското във Велинград за незаконен дърводобив

Шефът на Агенцията по горите смята, че върху служителите на горските стопанства има натиск. „Със сигурност има случаи при които част от нарушенията се прикриват поради политически или корупционен натиск. Пощата ми е залята от писма на колеги, които им пишат - ние не смеем да напишем един акт, не смеем да атакуваме нарушителите, защото просто ни се обаждат и ни плашат с уволнение, обяснява Дунчев.

По думите му, въпреки допуснатите нарушения обаче, е мит че българските гори намаляват. Напротив, те се увеличават твърди горски номер едно. Според него, българската гора през последните 50-60 години нараства по площ въпреки всичко, нараства по запас. Само през последните пет години, площта на българските гори е нараснала с 500 000 дка. Според Дунчев основната причина за това са самозалесилите се земи, изоставени от хората през последните 20-30 години. Данните на изпълнителната агенция показват, че на година гората нараства с 14 млн. кубика, а се секат между 7-8 млн., с незаконния добив около 9 млн. 

Над 10 задържани при спецакция в Горското стопанство във Велинград

Освен прикриването на нарушенията, според Дунчев има и друга причина за спада на нарушенията, а именно повишаването на обществения контрол. Той смята, че не трябва да се наказват най-строго тези, които са хванати в незаконна сеч, а да се търсят виновниците - поръчителите. Да се санкционират кметове и други отговорни за допускането на сечта. 

Дунчев представи и схемата, по която най-често се краде дървесина. „Реално, кражбите от горите са ощетяване като качество, добили сме хубава строителна дървесина, изписали сме ги като дърва за огрев, тоест плащаме на горското или на кмета два пъти по-малка цена и това са реалните нарушения“, обясни Дунчев. По думите му най-сериозни са нарушенията когато се правят в старите гори, над 100 години. „Те са най-ценните гори, те пазят водата, те пречистват въглеродния двуокис, борбата с климатичните промени, там обаче и кражбите са най-лесни защото там дървета са големи, отчитането на едно такова дърво 50 см директно води до печалба 200-300 лева", обясни горският.

Той отбеляа, че за справяне с този проблем служебният министър на земеделието вече е издал заповед за намаляване на официалната сеч в тези гори с 30%. Друг проблем е сечта в земеделските земи, където стопаните имат пълно право да секат. В същото време горите в тези земи вече са достигнали до 10 на сто от всички горски масиви в страната.

Дунчев опроверга и информацията, че българската дървесина се изнася основно. По думите му, точно обратното - износът на дървесина е много малък и повечето от дървета се преработват в България. Причината българските преработватели да искат забрана на износа е че по този начин ще свалят цената на дървесината. Предстои и национална инвентаризация на горите, която ще бъде извършена от външни експерти, каза още Дунчев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама