Преразказът на „Череши“ не е затруднил седмокласниците

12:07, 28 юни 21 25 3375 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Положителна тенденция показват резултатите и на двата изпита след VII клас през тази година. Макар и с малко, те надхвърлят постигнатото през 2020 г. По-високи са дори от тези през 2019 г., когато цялото обучение беше присъствено.

Средният успех по български език и литература сега е 53,86 точки от максимум 100. Продължава тенденцията към плавно нарастване на средния брой точки по математика, но въпреки това той остава нисък – 37,94 точки, съобщиха от МОН.

Разказът „Череши“, който се падна на седмокласниците

Само трима седмокласници са пълни отличници и по двата предмета. Четиридесет и четирима имат нула точки и на двата изпита. Със 100 точки по български език и литература са 14 ученици, а по математика – 152. С нула точки по български език и литература са 223 седмокласници, а по математика – 208.

Разказът „Череши“ от Захари Карабашлиев като цяло не е затруднил учениците, показват резултатите. Седмокласниците са предали текста, макар и невинаги подробно. Не всички са прилагали книжовноезиковите правила. Повече от половината не умеят да оформят текст графично.

Преобладаващата част от седмокласниците се ориентират в изучавани творби по отношение на герои, образи, теми, проблеми. Едва един от всеки четири обаче открива повечето или всички грешки в текст. Над половината от учениците не разчитат внушенията в откъс от изучавана творба.

Карабашлиев: Историята на „Череши“ би резонирала добре с младите хора

По математика най-лесни са били задачите за ъгли.

Не се забелязва значително разместване спрямо предходни години сред регионите с най-високи постижения. С високи резултати и по двата предмета са София, Смолян, Варна и Русе. Както и при X клас, учениците от Ямбол и от Кърджали са значително по-добри по математика, отколкото по български език и литература. Обратното е в Перник. Там са по-силни по български език и литература. Габрово е в първата петица по български език и литература, а Бургас – по математика.

Възпитаниците на математическите и природо-математическите гимназии са традиционно с най-добри резултати и по двата предмета.

На национално външно оценяване по БЕЛ се явиха 57 538 ученици, а по математика - 57 328.

Резултатите от изпита на седмокласниците може да се проверят тук.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама