Вместо приходи разходи: Как България плати, за да покаже съкровищата си в Лувъра

16:09, 29 юни 21 / Политика 25 4551 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Мечта било на Людмила Живкова в Лувъра да влезе българска изложба“. Тези думи са изречени през 2015 г. от тогавашния премиер Бойко Борисов. Поводът е първата българска изложба в прочутия френски музей.

Тракийското ни злато „грейна“ в Париж – 1600 артефакта, събрани от 17 родни музея, радваха жителите и гостите на френската столица в продължение на една седмица. А впоследствие критиците наредиха българската изложба сред най-хубавите в Европа за 2015 г.

Безспорен успех за българската култура, за който, оказва се, страната ни е платила близо 700 хил. лв.

За пръв път плащаме, за да покажем историята си

„За първи път в тази история ние плащаме, за да представим нашето културно наследство“, обяви днес служебният министър на културата Велислав Минеков.

„За първи път нашите съкровища са показани в Музея във Вашингтон през 1974 г. Това е първият опит да покажем нашата история и древно минало. Води до невероятен успех, но успехът има своето финансово изражение. В онези години, когато онази валута, която се ценеше толкова много, тя носеше на България близо 5 милиона долара, а това е сериозна цена. След този успех започва показване на нашите съкровища по целия свят. Абсолютно навсякъде, където е било възможно. И всеки път това е носело огромни приходи. За първи път в тази история ние плащаме, за да представим нашето културно наследство. Такова нещо никога не се е случвало. Ние заплащаме на Музей „Лувъра“ близо 700 000 лв., за да бъдат доставени нещата в един нещастен коридор“, обясни той, цитиран от „Фокус“.

Някои журналисти са по-любими от други

Държавата е платила още близо 20 хил. лв. за медийно отразяване на откриването на изложбата. Някои от журналистите обаче са били по-любими на властта – „едни са настанени за 2 000 лв., а други само за 246 лв.“

Минеков се закани да не допусне културните ценности на България да продължат да бъдат излагани по този начин и допълни, че трябва да се мисли за музеен обмен.

Французите нямат нужда от нас, ние имаме

България организира общо три изложби в Лувъра, от които само две бяха реализирани. Втората изложба „Епохата на българските царе“ бе показана по време на българското председателство на ЕС през 2018 г. Третата изложба „Изкуство и култури в България (XVI - XVIII век)“ бе отменена през 2020 г. заради скандал с представянето на православни икони в отдела за ислямско изкуство. Идеята на куратора по този начин да бъде представено „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи в този период, предизвика негативни реакции в обществото и Светия Синод.

По повод скандала тогава Рашидов (вече бивш министър на културата) заяви: „Има един малък проблем – французите и Лувърът нямат нужда от нас, ние имаме“. До момента той не е коментирал изнесените от служебния министър данни.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама