„Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: България и Виктор Орбан - любовта не е взаимна

10:00, 01 юли 21 25 4745 Шрифт:
Андрей Арнаудов Автор: Андрей Арнаудов

Телевизията ми дава публичност вече 20 години, но в забързаното ѝ темпо някак си често няма място за общественозначимите въпроси, които наистина ме вълнуват. Затова в рубриката „Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“ ще обръщам специално внимание на теми, които в студиата и в интервютата едва ли ще ме попитат, а ми се струва, че има какво да кажа. Така или иначе в социалните мрежи това вече е масова практика... нека и аз стана част от нея.

Има една тема, по която много лесно се ядосвам. И това е нашата българска склонност да изпадаме във възторг и нечовешка еуфория по чуждестранни лидери и управляваните от тях нации. Миналата седмица във връзка с любимата ми и болезнена македонска тема имах повод да ви кажа, че за 100 години не сме мръднали много от разделянето на русофили и русофоби, което днес се е превърнало в американофили срещу русофили.

Непоискано мнение с Андрей Арнаудов“: За Македония с болка и любов

Разбира се, всеки има право на собствена естетика и светоусещане и както аз например обожавам Италия, така човек има право да харесва Сибирската тайга или Тексаската пустиня, но преди всичко е хубаво, ако считаш себе си за български патриот, да харесваш България.

По тази причина има нещо, което ме мъчи от много години насам, и то е телешкият възторг, в който привидно десни, а напоследък и леви по убеждения хора изпадат, когато става дума за унгарския премиер Виктор Орбан и прилаганите от него политики. В последната седмица този възторг отново стана актуален заради рязката позиция на Орбан по ЛГБТ темата и реакциите срещу него на редица западноевропейски лидери.

Моето лично отношение към факта, че патриотизмът и консервативните ценности не могат да се мерят в неприязън към хората с различна сексуална ориентация, в случая няма никакво значение. Аз просто се учудвам, че за толкова години много от хората, деклариращи се като български националисти, докато хвалят Виктор Орбан, пропускат факта, че той е пряко или косвено свързан с една от най-сериозните антибългарски кампании, която тече в последните две десетилетия и продължава и понастоящем.

ЕС без решение за Путин, пита Орбан дали остава

Преди да кажа за какво говоря, нека направя едно уточнение. За да сме обективни, трябва да признаем, че по отношение на защитата на християнските и семейни ценности, демографските политики и много други аспекти, които би трябвало да са важни за един дясно ориентиран човек, Унгария е доста добър пример. Дори ако вземем само раждаемостта и емиграцията, унгарското правителство е вложило толкова големи усилия, че изглежда логично през следващите десетилетия да дадат сериозен резултат.

И въпреки добрите примери няма как да си български патриот и в отношението си към Виктор Орбан да забравяш, че Унгария даде убежище на един от най-големите врагове на България след 1989 г. – Никола Груевски, и че някои от медиите, които в последните двайсетина години насъскват цялата антибългарска истерия в Северна Македония, са унгарска собственост или се говори, че са финансирани от компании близки до унгарското правителство.

Всеки човек, който познава медийната среда в РСМ, ще го потвърди. Ако прочетете само част от статиите за България в македонските медии с унгарска връзка, което аз редовно правя, ще ви се изправят косите. Дори е трудно човек да повярва, че през 2021 г. могат да се пишат такива неща. Доколкото ми е известно българската държава е поставяла и официално и неофициално въпроса пред унгарската, както и пред самия Орбан, но нищо не е последвало.

Партията ВМРО-ДПМНЕ, която реално последните 15 години е моторът на цялата антибългарска риторика в РСМ, е косвено свързана и постоянно подпомагана от властта в Унгария и убежището, което Никола Груевски получи преди близо 3 години, е само най-показната част от това. Извинявайте много, но какви са тези толкова висши ценности, които един български патриот би могъл да открие, че да са по-важни за него от това, че определен лидер и неговата политика години наред са насочени против българския интерес.

Някак си е станало съвсем нормално в България нашите собствени национални интереси да са на последно място, когато определяме какво и кого да харесваме. И това честно казано ме изумява. Да е жив и здрав унгарският лидер и да се учим от него. Нека, както той пази интересите на своята родина, и ние българите да постъпваме с нашата.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 19:56, 01 юли 21

1. Даването на политическо убежище на Груевски в Унгария няма нищо общо с неговата антибългарска дейност.
2. Вярно е, че редица северномакидонски медии са унгарска (а не лично на Орбан) собственост, че бълват антибългарска пропаганда, но днес това се разбира под "свобода на печата" и "независима" редакционна политика! Собствениците на тези медии са дали явно пълна свобода на местните редактори да си ръководят медиите както ки искат. За унгарците са важни приходите.
Като обобщение: Отношенията ни с Унгария (с Орбан или без него) са неизменно добри и могат да се подобрят още повече.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама