След близо три години арест: Миню Стайков излиза на свобода

17:20, 30 юни 21 25 3713 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Бизнесменът Миню Стайков, който е в ареста от близо три години, излиза на свобода срещу 200 000 лв. гаранция. Това определи днес Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) на последното си заседание по това дело. Решението е окончателно, съобщи bTV.

Адвокатът на подсъдимия - Анна Попова обърна внимание, че решението идва след като Европейският съд за правата на човека установи нарушения. 

Припомняме, че бизнесменът беше арестуван на 6 септември 2018 г. заради разследване на данъчни престъпления. Срещу сина му Стайко Стайков и още шестима души също бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Според прокуратурата те са организирали производството на цигари в нелегални фабрики и са ги разпространявали на черния пазар.

Срещу бизнесмена има и второ дело от края на 2019 г. от Държавен фонд „Земеделие“ за злоупотреба със средства от Програмата за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

До началото на тази година той бе под стража, а през февруари съдът го пусна под домашен арест.

Междувременно Стайков осъди България в Страсбург заради това, че „липсват достатъчни основания за удължаването на задържането на жалбоподателя отвъд първоначалния период на криминалното разследване“. В същото време, решението не води до плащане на обезщетение от страна на България. В него се посочва, че представителят на ищеца е представил остойностено предложение за извънсъдебно споразумение, но не и конкретен иск за справедливо обезщетение на съдебна фаза.

Преди месец за Стайков се заговори отново, след като агробизнесменът Светослав Илчовски обяви, че му бил показван клип със сексуални гаври с известен бизнесмен-арестант и намекна, че става дума за Стайков. Той пък отрече с думите, че няма сестра.

А наскоро стана ясно, че Миню Стайков влиза в изборната надпревара, издигнат за народен представител от партия „Бригада“, чийто председател е бизнесменът Арбен Хавальов. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама