Тайните на китайската комунистическа партия

18:35, 01 юли 21 / Свят 25 3981 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Управляващата комунистическа партия в Китай, която в четвъртък празнува своята 100-годишнина, се характеризира с потайност, водейки втората по големина икономическа сила в света. Основана като незаконно марксистко подземно движение в Шанхай преди век, впоследствие тя се води от строгия контрол на информацията, наблюдението и прочистването на несъгласните.

Ето пет неща, които ККП не обича хората да обсъждат:

Кои са членовете?

Партията претендира за 95,1 милиона членове, но пълният списък с имена не се оповестява публично. Далеч не е лесно да се регистрирате, със строг двугодишен процес на кандидатстване, по време на който се подбират кандидатите с безупречна лична история.

Това е втората по големина политическа партия в света след партията Бхаратия Джаната на индийския премиер Нарендра Моди, която има 180 милиона членове.

От последните данни, публикувани от Организационния отдел на ККП, само 6,5 милиона членове са работници и 25,8 милиона са земеделски работници - в сравнение с мнозинството от 41 милиона професионални специалисти и 19 милиона пенсионирани кадри. „На конференциите на партийни представители от най-високо ниво можем да видим, че това е чисто политическа партия, съставена от бюрократичната класа“, каза базираният в Пекин политически анализатор У Цян, пише БГНЕС.

Китай разреши на семействата да имат трето дете

Как се финансира?

Бюджетът на ККП не се оповестява публично, доколкото личното богатство на нейните лидери е изключително чувствителна тема. Членовете на ККП внасят до два процента от доходите си в партийни каси. През 2016 г. официално списание съобщава, че общият размер на вноските за предходната година е бил 7,08 милиарда юана (1 милиард долара).

Но вноските са само малка част от доходите ѝ. Партията е начело на финансова империя и директно управлява компании, хотели и фабрики, заяви Жан-Пиер Кабестан от Хонконгския баптистки университет.

Междувременно заплатите и привилегиите на лидерите ѝ остават неизвестни. Няколко чуждестранни медии претърпяха наказание за отчитането на огромни и незаконни състояния, направени от китайските лидери и техните семейства чрез доходоносни инвестиции, често скривани в данъчни убежища или чрез сложни финансови структури с неясна собственост. Разследване на агенция „Блумбърг“ от 2012 г. оцени, че близките роднини на президента Си Цзинпин притежават активи на стойност милиарди юани.

Колко жертви?

Повечето чуждестранни учени по история на Китай смятат, че между 40 и 70 милиона души в Китай са загинали в резултат на политиката на партията от идването ѝ на власт през 1949 година. Те включват многобройни вътрешни чистки, Големият скок напред - катастрофалната икономическа политика на Мао Цзедун, довела до смъртта на десетки милиони от глад - репресии в Тибет, продължилата десетилетие културна революция и репресиите на площад Тянанмън през 1989 г.

Китай многократно се сблъсква с обвинения в насилствено вземане на органи от затворници и по-специално на членове на забраненото духовно движение Фалун Гонг - обвинения, които Пекин винаги категорично отрича. Правозащитните организации казват, че около един милион уйгури и други малцинства в Синцзян са били затворени в лагери за интерниране - според Пекин, за да изкорени ислямския екстремизъм - заедно с исканията за наложена стерилизация и принудителен труд.

Кои са нейните противници?

През годините са задържани или арестувани стотици хиляди активисти, адвокати и защитници на правата на човека. При управлението на Си пространството за гражданско общество се сви. Повече от един милион служители са наказани при репресиите срещу корупцията, въпреки че критиците твърдят, че кампанията е послужила и за прикритие за прочистване на политически съперници. Репресиите през 2015 г. засегнаха стотици адвокати и активисти за правата на човека, докато в Хонконг десетки бяха обвинени по обширен закон за националната сигурност, който криминализира всичко, което се смята за подривна дейност.

Партията наистина се гордее с истинска подкрепа - включително от онези, които са се възползвали от неотдавнашния икономически бум в страната и групи от млади националисти, - но строгият контрол върху медиите също така зачестява докладите, които намекват за критики и контрол на онлайн дискусиите.

Тайни срещи

Заседанията на ККП включват конгрес на всеки пет години, който обикновено завършва с почти единодушното приемане на решения. Заседанията на високо равнище на 200-членния Централен комитет се провеждат при затворени врати, както и тези на Политическото бюро, вътрешния кабинет. Държавната телевизия излъчва по-късно официално одобрено комюнике.

Дебатите, ако има такива, не се оповестяват публично. „Скриването на вътрешното напрежение позволява на ККП да представи стоманена фасада на своите врагове и тези на Китай“, обясни Кабестан.

Затворената ѝ природа я прави „най-голямото тайно общество в света“, каза той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама