След аварията в Румъния: Няма опасност за българското крайбрежие

09:35, 03 юли 21 25 3978 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Няма опасност за българското крайбрежие от възможен разлив след експлозията в петролната рафинерия в румънския град Наводари, северно от Констанца в Румъния. Това показва компютърна симулация, която обхваща първите 24 часа след 19 ч. вчера, съобщиха от екоминистерството.

Пожарът, при който загина един работник, а петима бяха ранени, вече напълно е потушен. 

Експлозия в румънска петролна рафинерия до Черно море

Симулацията е изготвена от „Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона“ във ВВМУ „Никола Вапцаров“ (ВВМУ). Визуализацията дава основание да се твърди, че дори и при наличието на разлив, той не застрашава българското крайбрежието на този етап. В морската зона на рафинерията (до 10 морски мили от брега) усреднените течения за денонощието са в посока север – североизток. При потенциален разлив той би се разпространил в северна посока от рафинерията.

РИОСВ - Варна предприе незабавни действия за установяване на вероятно трансгранично замърсяване на атмосферния въздух и обяви, че разполага мобилна автоматична станция за контрол на качеството на атмосферния въздух в Дуранкулак.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология - БАН, филиал Варна, към момента посоката на вятъра е запад-северозапад и преносът на въздушни маси е ориентиран към Черно море. При запазване посоката и скоростта на вятъра не се очаква замърсяването на атмосферния въздух да достигне границите на България, предаде БНР.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама