МВР и прокуратурата в челен сблъсък заради купуване на гласове

17:29, 03 юли 21 / Политика 25 5130 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Два дни, след като МВР обяви, че започва полицейска акция срещу купуването на гласове преди предсрочните избори вече е налице арест за подобна дейност. 

Рано сутринта две от националните телевизии – bTV  и Нова телевизия, съобщиха, че собственик на фирма за дограма е арестуван заради съмнения за купуване на гласове. Арестът е извършен при спецакция на МВР в Пловдив. И двете медии се позоваха на свои източници, като посочиха, че при ареста са открити три тефтера с точни адреси, имена и данни на над 2 хил. души и са иззети пари.

В следобедните часове прокуратурата в Пловдив излезе с извънреден брифинг, на който оповести, че случаят не касае предстоящите избори. „Получихме сигнал по телефона в прокуратурата, че лице е предлагало имотни облаги с цел да склони друго лице да упражни избирателното си право. На дежурния прокурор устно  е било докладвано, за установени данни за евентуални нарушения на изборите от 4ти април, които данни тепърва ще анализираме. До момента категорично сме установили, че не се касае за данни относно вота, който ще се проведе на 11ти юли“, обяви зам. районният прокурор Атанас Илиев, цитиран от Нова телевизия.

От думите му обаче става ясно, че прокуратурата не е съвсем наясно със случващото се. „Два тефтера и тетрадка също са били иззети от бюро в цех в квартала, но все още не знаем какво пише в тях…Не разполагаме с конкретика за какво точно става дума. В момента се проверяват данните“, уточни Илиев.

По думите му днес на държавното обвинение е докладвани за извършено претърсване в търговски обект в" Столипиново" - цех за дограма, където са открити 11 стъклени дамаджани с алкохол, 50 чифта маратонки от различни марки и иззети пари.

МВР и прокуратурата водят открита война, откакто служебният кабинет дойде на власт. Неведнъж министърът на вътрешните работи Бойко Рашков е заявявал, че Иван Гешев и подчинените му прокурори са верни на бившите управляващи и саботират опитите на кабинета да осветли дейността на старата власт.

В своя позиция от вчера МВР заяви, че при всяко констатирано нарушение, получен сигнал или установено престъпление ще сезира компетентната прокуратура. Липсата на споразумение между полицията и обвинението обаче не е причина прокуратурата да не работи по докладваните от МВР сигнали.

В интервю за Mediapool вътрешният министър открито заяви, че прокуратурата трябва да има ново ръководство, тъй като сегашното е политически ангажирано. „Тези отношения, в които е влязла прокуратурата с изпълнителна власт противоречат на самата конституция. На това основание този главен прокурор не трябва да е на това място. Да си намери друго поприще“, заяви Бойко Рашков.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама