Янев: Положението в държавата се оказа много по-драматично

11:39, 04 юли 21 / Политика 25 4880 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Порази ме мащабът на това, което заварихме. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други. Това заяви премиерът Стефан Янев в ефира на БНР.

Служебният кабинет завещае пакет законодателни промени

Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент, обяви Янев.

Очаква се официалното предаване на Националния план за възстановяване да се случи до края на юли... През следващата седмица Министерството на здравеопазването ще представи план за реакция, ако Covid ситуацията у нас се влоши... В бюджета има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка", каза още служебният премиер.

В работата ни не е имало партиен натиск

Премиерът посочи, че в момента имаме типично надпартийно правителство. В работата ни не е имало партиен натиск откъдето и да било... Ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос и изкуство на самия парламент да създаде необходимия инструментариум това да се случи

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални. Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира

Купуването на гласове подкопава демокрацията

Той поясни, че служебното правителство работи в рамките на закона, за да ограничи максимално купуването и продаването на гласове за предстоящите на 11 юли парламентарни избори. Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, то ще оцени усилията“. 

Политическото представителство е в криза

Според Янев в българския политически живот се забелязва отдалеченост - неангажираност на хората с политическия живот. Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо - партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление... Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама