Планът за възстановяване готов в края на месеца

12:31, 04 юли 21 / Политика 25 4321 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

В средата на месец юли служебното правителство ще представи за обществено обсъждане подобрен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост. В него са заложени повече средства за образование и здравеопазване. Това заяви вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

„Тази седмица представихме нашите предложения за промени пред службите на ЕК. Новите проекти трябва да минат процес на одобрение през службите. Ще бъдат необходими около две седмици, за да получим обратно техните коментари. Към средата на юли се подготвяме за представяне на Плана пред обществото, като се надяваме тогава да сме получили обратна връзка и от службите на ЕК. В края на юли ще сме готови с нашата версия на плана“, обясни Пеканов в ефира на БНТ.

Подобрихме плана

„Хората очакват от нас стабилно функциониране на държавата, но същевременно - подобрение и промени. Аз съм дошъл от Виена, защото смятам, че мога да допринеса в тази посока. Всички искаме обществото да се развива по-добре, затова трябват бързи действия и добро взаимодействие между властите“, добави той.

Може да се каже, че подобрихме Плана. Някои проекти бяха вече добри, други оптимизирахме, трети са изцяло нови. По около половината от проектите има оптимизация. Залагаме и  по-амбициозни цели на оперативно ниво как ще се реализира Планът – кой ще следи изпълнението, как ще се контролира разходването на средствата. Ще искаме помощ и от ЕК, за да се надгради капацитета на българската администрацията. Планът е много различен нов механизъм, който ще изисква на всеки 3 месеца да следим как се реализират и изпълняват целите“, коментира Пеканов.

За София и обяда

По отношение на спора със столичния кмет Йорданка Фандъкова вицепремиерът коментира, че темата се преекспонира. “Казаното от мен има добра икономическа логика и обществото я споделя. Столицата се развива добре, това е отчасти автоматично – така е със столиците почти навсякъде по света. Изказванията ми не са били атака към конкретен проект и метрото няма да бъде засегнато”, заяви вицепремиерът.

„За съжаление екипът на г-жа Фандъкова не я информирал достатъчно добре за някои детайли”, смята Атанас Пеканов.

Европари за метрото ще има

„Проектът за метрото няма да бъде ощетен. Търсим възможности заложените 560 милиона, концентрирани за софийски проекти, да бъдат намалени. Тези 200 млн. лв, които бяха споменати, са за ВиК, относно които имаме дискусии дали е правилно да бъдат реализирани, защото тези ВиК мрежи са под концесия и не е ясно дали може да се помага така на концесионера“, каза още той, цитиран от правителствента пресслужба.

„Имаме сериозен проблем с проекта за напоителните системи. Има сериозни притеснения дали във вида, в който е заложен в момента, проектът няма да навреди на околната среда“, разясни още той по отношение на някои от проектите в стария вариант на Плана. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама