Арест за организиран вот в Етрополе, разследване в Монтанско

17:08, 04 юли 21 / Новият парламент 25 3681 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Един мъж е задържан в Етрополе за организиране на купен вот. На участниците били обещавани по 50 лв. на глас, които трябвало да бъдат преведени на 6 юли. Задържаният е на 35 години, представител на фирма за бързи кредити. Той е осъждан за управление на МПС без регистрация.

„Схемата се изразява в това, че самото лице е организирало попълването на декларации от хора в Етрополе и с. Малки Искър, с които са декларирали съгласие, че могат да бъдат регистрирани като застъпници за посочената политическа партия, като същевременно им е обещано, че ако гласуват за нея, ще получат въпросната сума“, съобщи прокурор Христо Христов, цитиран от bTV.

По думите му за първи път среща подобна схема, която да използва застъпниците.

По случая са иззети празни бланки на декларации за застъпници, както и 61 попълнени с данните на хора от Етрополе и Малки Искър. „Броят на секциите на територията на общината е 19, а попълнените декларации са 61 – три пъти повече от броя на избирателните секции“, каза още Христов.

Партията на Божков реагира

Макар от прокуратурата да не стана ясно в полза на коя партия е действал задържания от „Българско лято“ на практика сами съобщиха, че става въпрос за тях.

„Прокуратурата продължава с политическия натиск и тормоз. Единствената партия, която попада под ударите им продължава да е „Българско лято“. Това показва, че страхът расте, а нашата победа – наближава“, пишат от партията на Васил Божков.

От Българско лято твърдят, че са единствената партия, която не е плащала и няма да плаща за застъпници. Според партията прокуратурата се опитва да ги спре с манипулации и неверни твърдения. Застъпниците са единственият законен начин да защитим вота си, обявиха още от формацията.

Разследване за купуване на гласове в Монтанско

Прокуратурата разследва сигнал за купуване на гласове в Монтанско, по случая е образувано досъдебно производство.

По данни на държавното обвинение целта е имотна облага срещу упражняване на избирателно право по определен начин. Прокуратурата има информация, че обвиняемият е предложил на пет лица парична сума, за да ги склони да гласуват за определена политическа партия на предстоящите избори.

МВР и прокуратурата в челен сблъсък заради купуване на гласове

Активизирането на прокуратирата идва на фона на стартиралта акция на МВР срещу купуването на гласове. 

„Образувани са множество досъдебни производства, но вместо съдействие, срещаме по-скоро противодействие от прокуратурата“, заяви по-рано днес вътрешният министър Бойко Рашков в ефира на Дарик радио.

Той допълни, че повечето случаи са в полза на една партия, но коя е тя - ще бъде обявено след изборите.

Битката на говорителите: Милева отговори на Кутев

По-рано днес служебният премиер Стефан Янев обяви, че кабинетът прави всичко възможно да ограничи купуването на гласове, защото то подкопава демокрацията. 

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама