Какво да правим при среща с мечка

17:00, 04 юли 21 25 4597 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

При среща с мечка най-важно е да запазим самообладание и да не бягаме. Мечката е хищник, въпреки че диетата ѝ включва растителна храна, и бягане или движение би я провокирало да преследва бягащия обект. Затова запазете спокойствие, бъдете с лице към нея, но не я гледайте право в очите, и бавно, бавно отстъпете назад.

Мечка нападна жена в Белица

Ако пък е на място, където тя не може да премине по-нататък, осигурете ѝ място, където тя спокойно да се оттегли и да се почувства сигурна, обясни експертът по фауна в Природен парк „Витоша“ Никола Дойкин.

„Най-важното е да направим така, че да не се срещаме с мечка или други диви животни, които биха могли да бъдат опасни за нас, като преди това трябва да известим за нашето присъствие в гората. За целта е нужно да вдигаме малко шум – един нормален разговор е напълно достатъчен, за да бъдете чути от дивите животни и те да се оттеглят“, каза експертът пред БГНЕС.

Витоша е едно от местообитанията, където се срещат мечките. Заради пренаселеността на северната й част, кафявата мечка се среща най-често в южните части на планината.

„Някои от туристическите пътеки в планината минават през местообитания на мечки и съответно е имало такива срещи, при които двете страни са поизплашени и след кратко съзерцаване всеки си поема по своя път и досега не се е стигало до инцидент“, коментира той и добави, че животните избягват срещите с човека, защото повечето от тях не завършват добре за тях и когато такава среща се случи, то тя по-скоро е случайна.

Зрението на мечките е слабо развито заради местообитанието им, но за сметка на това те имат силно развито обоняние и слух.

„Човекът не се възприема от мечката като храна, а само за източник, около който може да бъде набавена храна“, подчертава експертът и призова къмпингуващите на места, където има диви животни да не хвърлят отпадъци и хранителни такива около лагера, защото това може да привлече всякакви диви животни, не само мечки.

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:38, 05 юли 21

Е! Има една приказка за стария и младия ловевец и за това че Мечката нацапано не докосва!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама