Ректорът на ЮЗУ сам си давал бонуси

11:33, 07 юли 21 25 2052 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

КПКОНПИ прие решение за установяване на конфликт на интереси за проф. д-р Борислав Юруков - Ректор на Югозападен университет „Неофит Рилски“ (мандати 2015-2019 и 2019 -2023 г.). Производството е започнало по сигнал, в който се съдържат твърдения за това, че в качеството си на ректор проф. Юруков е издавал заповеди, с които е определял допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета, включително и на самия себе си, съобщиха от Комисията.

Проф. Юруков е бил поканен на изслушване в Комисията, по време на което е заявил, че е започнал работа в ЮЗУ през 1981 г., като е преминал през всички нива на научно израстване. След проведени избори от Общото събрание на ЮЗУ на 27.11.2019 г. е избран за ректор на университета за втори мандат, като след обжалване решението за избора му е влязло в сила през м. февруари 2021 г. Отрича да е взимал еднолично решения за допълнителни трудови възнаграждения.

Цацаров отрече прокуратурата да е крила сметки на магистрати и политици

В хода на производството е установено, че в качеството си на Ректор на ЮЗУ, от м. декември 2017 г. до м. декември 2020 г. включително, проф. Борислав Юруков е издал 21 заповеди, с които е определил изплащането на допълнителни трудови възнаграждения на преподавателите и административния персонал на университета в размери по приложени към заповедите списъци, също утвърдени от него като ректор. Във всички списъци е включено името и на самия проф. Борислав Юруков и така той е определял и на себе си допълнително възнаграждение, чиято обща сума по всички 21 заповеди за посочения по-горе период възлиза на 142 300 лева. В по-голямата си част заповедите на ректора са издадени въз основа на решения на Ректорския съвет, който има само помощни и консултативни функции и няма правомощия да взема такива решения. Единственият оторизиран да взема решения и да издава заповеди е именно ректорът. Индивидуализирането на допълнителните възнаграждения е извършено в утвърдените от проф. Юруков списъци, в които фигурира и неговото име.

Според закона лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да участва в подготовката, обсъждането, приемането, издаването или постановяването на актове, нито да изпълнява контролни функции в частен интерес.

От събраните в производството доказателства е видно, че проф. Борислав Юруков е упражнил правомощия по служба в свой частен интерес, от които е реализирана материална и нематериална облага.

Законът не допуска нито самоконтрол, нито договаряне сам със себе си, нито съчетаване на обществен и частен интерес в личността на един субект. Правилното и законосъобразно поведение в случая е било проф. Юруков да се отведе при определянето и утвърждаването на собственото си допълнително възнаграждение, като уведоми за това Общото събрание, като орган по избора му.

С решението на КПКОНПИ е наложена глоба от 10 000 лв. и отнемане в полза на държавата на цялата сума от 142 300 лв., представляваща получената материална облага.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама