Минеков: Повечето частни медии са на държавни хранилки

11:31, 08 юли 21 / Политика 25 2162 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Не можем да говорим за частни медии в България. Всичките, общо взето подобни, се издържат с пари от държавата, със средства от министерствата, от общините, от познати фондации, от напълно непознати фондации, от села, паланки, градове, музеи, хотели, ресторанти. Но когато държавата е вътре, е смущаващо. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков в интервю за БНР.

„Виждам телевизии, които се хранят от всички министерства, получавайки средно по половин милион от всяко едно министерство. Другото е партийната хранилка. Няма партия, която е била досега вътре в парламента, която да не участва навсякъде с огромна сума“, добави Велислав Минеков, позовавайки се на данни от публичния регистър към Министерството на културата за собствеността на медиите и тяхното финансиране.

Според него не може частна медия да бъде управлявана с този вид хранилки и посочи, че ББР е подпомагала медии. Минеков обърна внимание, че Законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен, защото не само е остарял, но и вреден. 

Министри си купуват тишина

Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти, изтъкна още служебният министър на културата. Истинското начало на заглушаване на медийната среда според него датира от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. „И раздаването на държавни подкупи в огромни размери“. 

„Тези услуги за мен са подкуп. Тук става нещо много нечестно. Тук министри си купуват тишина и удобство. Купуват си величие“, коментира той.

Две леки заплахи

Министърът на културата обяви, че е получил „две леки заплахи“ какво ще стане, ако се разрови и е бил предупреден да не говори за някои случаи в пространството, в които по думите му става дума за „плячкосване, грабеж и корупция“.

Има хора, които са притиснати от това, което говоря и трябва да намаля този натиск, особено за неща, които при една нормална прокуратура биха тръгнали в много лоша посока“. 

„Медии, които са били удобни на предишното правителство, които са останали недокоснати, които са били хранени редовно и то пак по тази линия – от партии, от министерства. Чувстват се заплашени“, допълни Велислав Минеков.  

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама