Година от началото на антиправителствените протести

09:48, 09 юли 21 / Политика 25 2765 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Днес се навършва една година от началото на антиправителствените протести срещу бившите управляващи. Годишнината ще бъде отбелязана с изложба и митинг, а организатори на събитията са служебният министър на културата Велислав Минеков и кандидатите за депутати Арман Бабикян и Николай Хаджигенов, известни с прозвището „Отровното трио“.

От 12.00 до 15.00 часа до фонтана пред Президенството ще бъде представена фотоизложба със снимки от антиправителствените протести. Снимките на Тихомира Методиева – Тихич, Калоян Канев, Теодор Ангелов, Соломон (Мони) Франсес и Евгени Димитров, запечатали онези паметни 116 дни, показват някои от лицата и събитията, събудили гражданите, съобщават Бабикян и Хаджигенов.

„Каним всички, които участваха и които не участваха в протестите от лятото на 2020-та. Без партийни речи и без претенции, искаме да се съберем на същото място, за да са сигурни, че ако се наложи, можем да излезем отново“, заявиха те.

По-късно обаче стана ясно, че именно пред Президентството „Изправи се! Мутри вън“ ще закрие предизборната си кампания, така че събитието няма да протече „без партийни речи“.

Служебният министър на културата Велислав Минеков пък организира митинг пред президентството тази вечер. „Нека се съберем за да отпразнуваме съединението, което направи силата. И да си припомним, че не трябва да губим нито секунда повече в компромиси – с държавата, с бъдещето и със съвестта си“, призова той. 

Припомняме, че антиправителствените протести бяха предизвикани от безпрецедентното нахлуване на прокуратурата в Президентството. На 9 юли при акция бяха арестувани секретарят на държавния глава Пламен Узунов и съветникът Илия Милушев и бяха извършени обиски на „Дондуков“ 2. Задържан бе и бизнесменът Пламен Бобоков. Това предизвика бурна обществена реакция и даде началото на над 100 дни антиправителствени протести. Същата вечер президентът Румен Радев заяви категоричната подкрепа за гражданското недоволство и призова „Мутри вън!“.

100 дни протести – каква е равносметката

Макар да не доведоха до оставката на кабинета „Борисов 3“ и на главния прокурор Иван Гешев, каквито бяха основните цели, протестите предизвикаха основен ремонт на кабинета, оставки в НСО и сваляне на охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски, дебат и критична резолюция в ЕП за управляващите у нас. Протестите промениха и политическата обстановка у нас и дадоха тласък на извънпарламентарни формации като „Изправи се! Мутри вън!“ и „Демократична България“ и те успяха да влязат в следващия парламент. Недоволството от предишната власт пък стана очевидна на последните избори, когато изненадващи за мнозина новата партия на Слави Трифонов успя да се превърне във втора политическа сила.

Година по-късно арестите на Узунов, Милушев и Бобоков бяха обявени за незаконни и граничещи с произвол. На прага на предсрочните избори победата на ГЕРБ вече не изглежда толкова сигурна, а партиите на протеста се очакват да имат своето място в новия парламент.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама