Ако читателите на Topnovini.bg решаваха: И патриотични партии в НС, Манолова на ръба

13:00, 09 юли 21 / Новият парламент 25 2587 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

За втори път стартирахме анкета, с която да проверим политическите нагласи на читателите на Topnovini.bg преди парламентарните избори. Предизборната кампания е на финалната права и пак е време да публикуваме резултатите.

Попитахме: „За кого ще гласувате на парламентарните избори на 11 юли?“. Подредихме партиите и коалициите според поредните им номера в бюлетината. Включихме и отговорите: „Все още не съм решил“ и „Няма да гласувам“.

Ако читателите на Topnovini.bg решаваха: шест партии в парламента, две на ръба

Резултатите ще представим като проценти от гласувалите. За влизане в Народното събрание са нужни над 4% от гласовете на отишлите до урните. Допускаме, че отговорите могат да отразяват както политическо пристрастие за определена партия, така и моментен избор. Сред гласувалите може да има и активизирани поддръжници на политическа сила или коалиция.

Читателският парламент

Кои партии са най-подкрепяните и преминават нашата 4-процентова бариера? Какъв парламент се получава и има ли политически партии на ръба?

Най-висока е подкрепата за коалицията ГЕРБ-СДС с 30.42%, следват ги „Демократична България“ с 16.67%. Трети са „Има такъв народ“ с 10.12%, четвърти по резултат в анкетата са БСП с 8.73%. В нашия парламент ще влязат и „Възраждане“ с 4.10% и „Българските патриоти“ с 4.03%. С недостатъчно гласове са „Изправи се! Мутри вън!“ с 3.90%. Читателите ни дават ниска подкрепа и на ДПС – само 0.99%.

4.63% от участниците в анкетата още не са решили за кого да гласуват, а 6.08% няма да упражнят правото си на глас.

Така според отговорите в парламента влизат шест партии, а формацията около Мая Манолова и „Отровното трио“ остава малко под заветните 4%. Политическите сили, за които отчитаме най-висока подкрепа, са на челните места и в социологическите проучвания. Изключението е ДПС с доста ниска подкрепа, в сравнение с електоралните нагласи в проучванията. Нашите читатели формират по-шарен парламент, като включват партиите на патриотите и Костадин Костадинов, които имат далеч по-ниска подкрепа според данните на социолозите.

Резултатите са любопитни и се разминават със социологическите прогнози, което е нормално. Читателите ни няма как да бъдат представителна извадка, защото не са подбрани на база демографски принципи, а допитването ни не е национално.

От 4 април до днес: какво се промени?

Основните играчи остават, а местата се разместват – едни вдигат подкрепата си, други падат надолу. Преди изборите на 4 април патриотичната коалиция тогава от „Воля“ и НФСБ заема първото място по подкрепа, днес към тях е и ВМРО. Патриотите влизат в парламента и втория път, но подкрепата за тях е над 4 пъти по-ниска.

ГЕРБ-СДС успяват да удвоят подкрепата си – от 14.14% и трето място в първата анкета до фаворит във втората с 30.42%. Същият е трендът и за „Демократична България“ с 8.78% в началото на април до 16.67% сега. БСП и „Има такъв народ“ също регистрират ръст, но по-малък. За партията на Трифонов това е ключово, защото от шесто място отива на трето. Най-голям е спадът в подкрепата за Републиканци за България – от втора политическа сила в първата ни анкета, сега не само не преминават бариерата, а и не я доближават (1.72%, на фона на 15.97% преди). За „Изправи се! Мутри вън!“ подкрепата държи сходни нива. „Българско лято“ отива назад в сравнение с априлските резултати, напред идва „Възраждане“.

Оставаме в очакване как ще се подреди политическият пъзел и колко от българите ще отидат до машините на 11 юли. 

Благодарим на всички наши читатели, които участваха в анкетата! Тя вече не е активна, защото сме на прага на изборната надпревара! Вашето мнение е наистина важно, а доверието ви значи много!

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама