Отчитането на резултатите от вота ще може да се излъчва на живо

10:29, 10 юли 21 / Новият парламент 25 2415 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

ЦИК разреши видеозаснемането и излъчването в реално време в изборното помещение на избирателна секция при отчитане на резултатите от вота. То ще се осъществява след края на изборния ден - при обявяване на гласуването за приключило, като не се допуска заснемане на избирателни списъци.

Видеозаснемането и видеоизлъчването в реално време ще обхваща действията на СИК при установяване на резултатите от гласуването, процеса на броене на хартиени бюлетини в избирателни секции, в които е гласувано с хартиени бюлетини, както и процеса на съставяне и попълване на секционния протокол с резултатите от гласуването в избирателната секция.

Ден за размисъл преди парламентарния вот

Решението на ЦИК е взето на основание на текстове от Изборния кодекс, според които при отварянето на избирателните кутии и при установяване на резултатите от гласуването в изборното помещение може да присъстват кандидати, застъпници и представители на партии, коалиции и инициативни комитети, наблюдатели, по един регистриран анкетьор от регистрирана социологическа агенция и представители на средствата за масово осведомяване. Осигурява им се пряка видимост, включително чрез видеозаснемане или видеоизлъчване при спазване изискванията за защита на личните данни при преброяване на гласовете. Осигурява им се и пряка видимост при приемането и проверката на протоколите на СИК, както и прехвърлянето на данните от записващото техническо устройство в РИК.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама