МВР: Почти 60% повече сигнали за изборни нарушения в сравнение с 4 април

23:00, 11 юли 21 / Новият парламент 25 1868 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

От началото на предизборната кампания до 22.00 часа днес в МВР са получени 1139 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите.

Спрямо данните към същия час на 4 април се отчита увеличение от 59.3% на регистрираните сигналиСъставени са 10 176 предупредителни протокола, като тук увеличението е драстично - 519.4% на идентично съставените протоколи на изборите през април.

Изборният ден приключи в спокойна обстановка, няма сериозни нарушения на обществения ред, отчетоха от вътрешното министерство. 

Досъдебни производства и обвиняеми

От началото на предизборната кампания до 16.00 часа днес в цялата страна са образувани 919 преписки и 76 досъдебни производства. Те съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги, с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др. Преписките и досъдебните производства са образувани на база постъпили сигнали от граждани, ДАНС и от органите на МВР. 9 лица са привлечени в качеството на обвиняеми, съобщиха от държавното обвинение. 

От МВР напомнят, че гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл [email protected].

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама