Междинни данни на ЦИК: „Има такъв народ“ излиза с преднина пред ГЕРБ

14:30, 12 юли 21 / Новият парламент 25 3069 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

„Има такъв народ“ води с минимална разлика пред ГЕРБ. Това показват данните на ЦИК при 98.92% обработени данни от секционните избирателни комисии.

Разликата между партиите на Трифонов и Борисов е 0.22 процентни пункта или 5 908‬ гласа. За „Има такъв народ“ са гласували 23.91% от упражнилите правото си на вот, а за ГЕРБ - 23.66%.

Третото място е за БСП с 13.51%, а четвърти са от „Демократична България“ с подкрепата на 12.56% от гласувалите. Пети в надпреварата остават от ДПС с 10.66% от гласовете, а последната формация, която влиза в парламента е „Изправи се! Мутри вън!“ с 5.03%. Така в 46-ия праламент отново влизат шестте формации от 45-ото Народно събрание.

Под чертата остават „Българските патриоти – ВМРО, „Воля“ и НФСБ“ с едва 3,16% от гласовете, „Възраждане“ с подкрепа от 2.97% и „Българско лято“ с 1.81%. При тези резултати последните две формации се очертава да получат държавна субсидия, въпреки че остават извън паралмента. Под половин процент подкрепа получават „Атака“ (0,47%), „Ляв съюз“ (0,38%), „Републиканци за България“ (0,32%) и КОД (0,29%).

Разпределение по райони

По избирателни райони разпределението изглежда така: ГЕРБ печели в 16 от общо 31 избирателни района в страната, „Има такъв народ“ е лидер в 8, ДПС – в 5, а „Демократична България“ – в два.

Партията на Борисов печели най-много от гласовете в Благоевград, Бургас, Варна, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Перник, Пловдив- област, Сливен, Смолян, 25 МИР София, София област и Хасково.

Формацията на Слави Трифонов печели вота във Велико Търново, Добрич, Монтана, Плевен, Пловдив, Русе, Стара Загора и Ямбол.

ДПС е лидер в Кърджали, Разград, Силистра,  Търговище и Шумен, а „Демократична България“ отново печели гласовете в два от трите столични района – 23 и 24 МИР.

Спрямо миналите избори ГЕРБ губи 8 района. Разочароващ е и резутатът за БСП, които през април бяха първа политическа сила в Ямбол, а днес на са лидер в нито една област. „Демократична България“ запазва лидерското си място в София. ДПС отчита положителна тенденция - лидерско място в 5, а не в три района. Най-голям успех обаче отчита „Има такъв народ“, които на последния вот бяха първи само в Русе и то с минимална преднина, а днес към този район са добавили още 7.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама