Къде отидоха гласовете за ГЕРБ и откъде дойдоха тези за „Има такъв народ“?

13:38, 12 юли 21 / Новият парламент 25 3034 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

На изборите ГЕРБ загуби 200 000 гласа, а БСП - 100 000. От „Има такъв народ“ пък добавиха 100 000 гласа, а „Демократична България“ - 25 000. Това сочи проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Къде отидоха гласовете на ГЕРБ от 4 април

ГЕРБ загуби около 200 хиляди гласа спрямо 4 април. Къде отидоха те? Много сериозна част очевидно на 11 юли не гласуваха – може би около 150 хиляди. От тези, които са казали, че на 4 април са гласували за ГЕРБ, и гласуваха и на 11 юли, 84% повтарят вота си. 5% сега са гласували за ИТН (или над 30 хиляди души), а 3% за ДБ (близо 20 хиляди души). Останалите са са разпределени към различни партии.

Слави няма да прави коалиция, избрал е за премиер Николай Василев

Откъде дойдоха гласовете на „Има такъв народ“

Слави Трифонов добави около 100 хиляди гласа към сметката си от 4 април. 70% от гласовете на ИТН сега идват от хора, които преповтарят вота си от 4 април, общо 10% идват от негласували или гласували „Не подкрепям никого“ на 4 април (или над 60 хиляди), 6% от гласувалите за ИТН днес, през април са гласували за ГЕРБ-СДС, а 5% – за БСП.

Къде отидоха гласовете на БСП

На тези избори Българската социалистическа партия загуби над 100 хиляди гласа в сравнение с вота през април. Една част не са отишли да гласуват на 11 юли. От тези, които са гласували на изборите сега и твърдят, че са гласували за БСП през април, през юли 84% са преповторили вота. 6% или около 30 хиляди от гласувалите за БСП преди два месеца този път са решили да подадат гласа си за „Има такъв народ“. Останалите гласове на избралите БСП на миналите избори са разпръснати към различни формации, като ако въобще има някакви натрупвания те са най-вече към „Изправи се! Мутри, вън!“ и Ляв съюз за чиста и свята република.

Междинни данни на ЦИК: Слави Трифонов отново печели вота в чужбина

Откъде дойдоха гласовете на „Демократична България“

Гласовете на 11 юли дойдоха главно от хора, които и на 4 април са гласували отново за ДБ (67% от днешния вот за ДБ). Във вота за ДБ има също сериозен прилив на негласували на 4 април – 8% или над 25 хиляди гласа. 6% от гласоподавателите на ДБ днес през април са гласували за ГЕРБ-СДС (близо 20 хиляди души), 5% – за ИТН. Останалите гласове идват от други партии без значителни натрупвания за някоя от тях.

Каква беше динамиката на вота през деня

В хода на деня – както може да се очаква, натежаха гласовете за формацията на Слави Трифонов. Така се „стопи“ първоначално отчитаната преднина за ГЕРБ. Твърдите електорати „олекнаха“ бързо, което направи съществени размествания. „Има такъв народ“ измести БСП, а ДПС отстъпи четвъртото място на „Демократична България“. Ясно се отличава и динамиката в затваряне на „ножицата“ между ГЕРБ-СДС и ИТН, а в крайна сметка водачеството остава по-скоро символно заради изравнените позиции.

На какво вероятно се дължи ниската активност

Прегледът на демографията на вота показва, че този път по-ниско като относителен дял е участието на групи със застрашен социален статус като млади, незаети и т.н. Това би могло да е индиректен показател и за по-ниски зависими вотове. Вероятно роля играе и сезонът, предизвестената управленска конфигурация или съпротивата срещу повторение на вота.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама