Махат „Gangnam Style“ от плейлистите на фитнесите в Южна Корея

18:35, 13 юли 21 / Свят 25 2968 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Южнокорейският мегахит „Gangnam Style“ може да бъде свален от плейлистите във фитнес залите в големия регион на Сеул, но K-pop гигантите BTS могат да останат - съгласно новите правила, насочени към спиране на нарастващия прилив на коронавирусни инфекции, съобщи АФП.

Наредбите целят да спрат посетителите на фитнесите да дишат твърде силно или да пръскат пот върху другите. Така те забраняват на спортните зали да пускат музика с по-бързо темпо от 120 удара в минута по време на групови упражнения като зумба и спининг. Това се случва в момент, когато по-строгите правила за социално дистанциране - като събирания на по-малко хора и по-кратък престой в магазините, започват да действат тази седмица.

Музикалният диктат предизвика подигравки и ярост онлайн, а в мрежите се разпространява списък с „безопасни“ K-pop песни, който включва най-новите хитове на BTS, включително „Dynamite“ (114 удара в минута) и „Butter“ (110 удара в минута). Но „Gangnam Style“ на Сай, със скорост 132 удара в минута, засега ще трябва да стои далеч от плейлиста за тренировки.

Процентът на инфекциите в Южна Корея остава нисък според световните стандарти - на малко повече от 1000 на ден, но е най-високият от началото на пандемията, като нови рекорди са установени наскоро в три последователни дни. Това разтревожи властите в държава, където ваксинационната кампания върви бавно и объркано, затруднена от неспособността да се снабдят с доставки.

Но въпреки че ограниченията позволяват на бизнеса да остане отворен, собствениците на фитнес залите и потребителите изляха присмеха си върху мярката. „Сега трябва да се притеснявам за удара в минута на песента, която свири“, написа потребител в онлайн клуб на собствениците на фитнес. „Предполагам, че вирусът се разпространява по-бързо в зависимост от темпото на музиката“, добави друг.

Новите правила също така определят максимална скорост от 6 километра в час на бягащите пътеки. „Ще има ли глоби за превишена скорост“, шегува се онлайн потребител. Друг пък добавя: „Може би те започнат да поставят ограничения у за това колко бързо вървим или бягаме навън“.

Преди това Южна Корея беше възприемана като модел за борба с пандемията, като обществеността до голяма степен следваше социално дистанциране и други правила, но това отслабна с течение на времето. Вчера страната отчете 1100 нови инфекции, повечето от които в столицата и околните райони, в които живее около половината южнокорейско население. Това накара президента Мун Дже Ин да се извини на обществеността за затегнатите правила, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама