Избирателната активност в неделя - най-ниската за последното десетилетие

16:35, 14 юли 21 / Новият парламент 25 2071 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Избирателната активност на предсрочните паралментарни избори в неделя е била най-ниската за последното десетилетие. Това показват данните на ЦИК за избирателната активност в страната. 

До урните са отишли 42.19% от избирателите или 2 775 410 души. За сравнение през април своя глас са дали 3 334 283 българи или 50.61% от имащите право на глас. Сметките показват, че през юли са гласували с 559 хил. души по-малко, като причина за това може да се търси както в отпускарския сезон, така във въвеждането на машинен вот или разочарование от политическата класа. 

Горко ѝ на тази държава, в която на 70% от населението ѝ не му пука за нея

Данните на ЦИК показват, че в неделя най-голяма активност е отчетена в столичния 23 МИР, където са гласували 48.16% от избирателите. Висока е активността и в другите столични райони, както и в Смолян, Софийска област, Варна, Бургас, Враца и др. Най-ниска е избирателната активност в Кърджали – 28.54%.

Данните са идентични с тези през април, когато отново Кърджали отчита най-ниска активност, а Смолян и столицата – най-висока.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама