Да си обикновен гражданин не боли

13:30, 15 юли 21 / Новият парламент 25 2149 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Да си обикновен гражданин не боли. На някои ни се налага да сме такива всеки ден. Имаме права, ама и задължения. Сред основните са да спазваме законите и да съдействаме на властите да си вършат работата, нали? Това обаче сме обикновените граждани...

Към препратката и констатирането на очевидните факти довежда една случка, разиграла се в топъл юлски четвъртък пред ГД „Национална полиция“. Един гражданин получава призовка, че трябва да даде показания пред полицията. Човекът е Бойко Борисов, а разпитът му се превръща в новина номер едно. Граждани се събират да бранят Борисов от разпита, сигурно стреснати от опасението дали ще „излезе жив“. Облечени с тениски с неговия лик скандират и недоволстват срещу служебния вътрешен министър и държавния глава. Посланията им са всякакви: от „защитаваме нашия бивш премиер от болшевизма“, „долу комунизма“, „Радев = Сталин“, „Радев и Рашков кръгом и бегом“ до любов към лидера, за да „види, че не е сам в тази борба“.

Бойко Борисов давал обяснения в полицията по три сигнала

Журналисти тичат и се блъскат с див стремеж да са по-напред, да чуят и предадат какво ще каже Борисов след разпита. Самият той е кратък, „казвам няколко думи, за да имате кадри“. Обяснява, че е бил извикан да даде сведения по три сигнала срещу него за периода 2009-2012 г. Какви са сигналите и от кого са подадени не стана ясно. За един от тях Борисов казва само: „че някой ще го ям“. Вероятно се визира сигналът до служебния министър Бойко Рашков от бизнесмен, че лидерът на ГЕРБ го е заплашвал. Според бившия премиер обаче това са само твърдения, „някой нещо чул“.

Борисов казва пред медиите, че събралите се негови почитатели не са организирани. Въпреки това те са подготвени с плакати срещу Рашков и Радев, както и облечени със станалите пословични тениски с лика на лидера на ГЕРБ и надписа: „Аз вярвам само на този човек“. Когато някой каже публично къде ще го разпитват, кога и в колко часа не е нужна голяма организация. 

Бившият премиер излиза от разпита жив и здрав. Благодари на „колегите“, визирайки полицейските служители, за „калабалъка“. „Само за момент спрете“ призовава той екзалтираните фенове, за да може да каже нещо пред журналистите. „Толкова съм ви бранил от такива, сега се обърнаха нещата“, коментира Борисов пак към „колегите“.

Преразказваме случката, защото е доказателство и следствие от управлението на държавата в последните години. Защо? Тоталното неверие в българските институции, които свеждаме до един човек (вчера е Борисов, днес е Рашков или Радев). Категоричната ни убеденост, че властимащите „колят и бесят“ и оттам примирението, че това просто е така. Тогава не е изненадващо, че разпит на лидер на партия е сензация и новина, а не изпълнение на граждански дълг. Гледайки нещата от този ъгъл, се отдалечаваме все повече от това държавата да бъде над личностите, които „работят“ за нейното благо, не обратното. Всеки политик, който и да е той, не спира да бъде гражданин и не отпада задължението му „да си носи личната карта“. Нали?

Да си обикновен гражданин не боли. На някои ни се налага да сме такива всеки ден.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама