5 мита, които рухнаха на изборите

14:30, 15 юли 21 / Новият парламент 25 2297 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Изборите отминаха и резултатите вече са ясни. Очаквано или не, този път „Има такъв народ“ не само стопи разликата с ГЕРБ, но и задмина бившите управляващи, като записа първа победа на избори. За партията на Борисов това е първа загуба – с малко, но с достатъчно, за да наруши победната серия на формацията от 2009 г. насам.

Вотът в неделя разкри и други изненади – „Демократична България“ изпревари ДПС, а патриотите, дори обединени, останаха извън парламента. Извън резултатите вотът сам по себе си успя да разбие и редица митове за кампанията, избирателите и самите партии.

Мит №1: Изборите не променят нищо

От години у нас битува мнението, че изборите не променят нищо, защото в противен случай биха ги забранили. Вотът на 11 юли нагледно показа, че това не е така. Вярно партиите в новия парламент ще са същите, които бяха и в предходния, но има сериозно разместване на силите, което съществено отличава днешната ситуация от тази през април.

Така например ГЕРБ губи 12 места в парламента и сега ще има само 63. „Има такъв народ“ пък увеличава присъствието си в пленарна зала с 14 нови места и вече ще има 65. БСП също губят 7 депутатски места, а ДПС и „Изправи се! Мутри вън“ – по едно за сметка на „Демократична България“, при които ще имат 7 кресла повече в парламента.

Така в 46-ото Народно събрание т. нар. „партии на протеста“ ще имат 112 гласа, което е „на една ръка разстояние“ от необходимото мнозинство от 121 депутата. Резултатът е с 10 депутата в повече спрямо ситуацията през април, което вдъхна кураж на Слави Трифонов да анонсира кабинет на малцинството и то без коалиция с другите партии.

Мит №2: Избори се печелят с послания, програма и кампания

Ако научихме нещо на тези избори е, че предизборната кампания не е решаваща за крайния резултат.

Да вземем за пример Бойко Борисов и Слави Трифонов. Първият се включи активно в кампанията – партията даваше през ден брифинги, срещаше се избиратели, посещаваше предизборни събития (след повече от година затишие и избягване на срещи с медии и избиратели). Вторият общуваше с медиите и избирателите рядко и чрез Фейсбук, а единствената му среща с хора бе със студентите в Пловдив. И двамата обаче имат сходни резултати на изборите в страната с по-малко от процент разлика.

Мит 3: Машините водят до ниска избирателна активност

Да, избирателната активност на вота в страната удари дъното, но „вината“ за това не е на машините, или поне не в отрицателния смисъл. Тук е важно да отбележим също, че докато в страната гласувалите са по-малко, то в чужбина борят им се запазва висок – над 170 хил. души в 69 страни.

На първо място трябва да отчетем, че на 11 юли право на глас у нас имаха с 22 хил. души по-малко спрямо вота през април. т.е. още по начало тръгваме с по-малък брой избиратели.

Освен това не трябва да пренебрегваме факта, че изборите се проведоха в активния летен сезон, когато част от българите са на почивка, а възможността им да гласуват от друго населено място в страната не бе лесна процедура.

Не на последно място МВР проведе серия от акции срещу купения вот в дните преди самите избори, което също има влияние върху избирателната активност.

Разбира се, машините се оказаха предизвикателство за част от по-възрастното население, както и за необразованите, които имат проблем с четенето, но при последните хартиената бюлетина също би представлявала сериозно затруднение.

Ето защо да се приема, че машините са „виновни“ за ниската активност е погрешно, освен ако не се отчете като пречка за купения и манипулиран вот, когато това е по-скоро положителен, а не отрицателен резултат

Мит 4: Гласовете в чужбина са гласове от Турция

От години се правят опити да се внуши разбирането, че масово гласовете от чужбина идват от Турция и следователно са в полза на ДПС. Именно с този аргумент през 2015 г. 44-тият парламент с мнозинството на ГЕРБ и „Патриотичния фронт“ въведоха ограничение за броя на секциите в страните извън ЕС. По този начин обаче затрудниха гласуването не само в Турция, но и в други страни с многобройна българска диаспора като САЩ, а отскоро и Великобритания.

Вотът в неделя обаче показа, че гласовете от Турция са малко над 17% от гласовете на сънародниците ни зад граница. Това в никакъв случай не е малко, като се вземе предвид и факта, че голяма част от тези гласове отива за ДПС. Но в крайна сметка Движението се нарежда чак на трето място по подкрепа в чужбина, като е изпреварено не само от „Има такъв народ“, а и от „Демократична България“. С две думи вотът в чужбина не, е само вот от Турция и за ДПС.

Мит 5: В коалиция е по-добре, отколкото сам

Вотът в неделя обори и една максима, към която родните партии от години се придържат – коалиция в името на по-добър резултат. Този път избирателите показаха, че това не е печеливша формула и не може да се прилага във всеки случай. Особено, когато само преди месеци лидерите на отделните формации публично са разменяли клевети и обиди по адрес на новите си партньори.

ВМРО научиха това по трудния начин и в коалиция с „Воля“ и НФСБ успяха да постигнат дори по-лош резултат спрямо април, когато се явиха на избори сами. За капак този път патриотите на Каракачанов ще се разминат с партийната субсидия, тъй като се явиха не сами, а в компания.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 АнJaneо 01:41, 16 юли 21

I osthe nestho da dobavq. Za pobeditelq Slavi glaguva pokolenie izrasnalo s chalgata i tapotiite mu. Mnladi xora daleche ot BG i problemite i. Dano sasthite da razberat izmamata i na sledvasthite izbori partiqta na Slavi da potane v zabvenieto. Slavi ne e mesiqta za Bulgariq. Osaznaite se mladi xora i ne se podvejdaite ot malchalivata i fantomna kampaniq na Slavi. Slavi e edna marionetka, koqto dosta pari e zarabotila da slushka i izpalnqva. Ujas po bulgarski.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама