Янаки Стоилов предложи предсрочното освобождаване на Гешев

20:16, 16 юли 21 25 2530 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Правосъдният министър Янаки Стоилов предложи на ВСС предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, предаде bTV. Искането е във връзка с доклад над 100 страници на служебния министър на вътрешните работи.

„В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт“, отбеляза Стоилов. 

ВСС ще заседава на 22 юли, когато ще разгледа предложението за освобождаване на Иван Гешев.

Прокуратурата видя политически, но не и юридически аргументи

Новината бе посрещната без изненада от държавното обвинение. „Прокуратурата не е учудена, че служебният министър на правосъдието, изпълнявайки волята на служебния министър на МВР - Бойко Рашков, внася предложение във ВСС за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев“, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите ѝ учуване буди единствено фактът, че Стоилов внася сигнала срещу Гешев едва сега - дни преди да изтече мандатът на служебното правителство. Именно заряади това тя определи ситуацията като политически акт, целящ само политически дивиденти и пиар.

Според нея в предложението се съдържат само политически, но не и юридически аргументи, и то е без никаква конкретика.

Докладът на Рашков срещу Гешев

С писмо до ВСС Гешев поиска материалите срещу него да бъде публикувани.

Според доклада, изпратен от силовия министър, Гешев е „извършил груби нарушения на закона и европейските стандарти в областта на наказателния процес”. Споменава се още, че обвинител номер едно е уронил престижа на съдебната власт и на президента след встъпването си в длъжност със своите „недопустими публични действия и изяви”. 

В доклада става дума и за нарушения, свързани с разгласяването на информация от досъдебни производства и оповестяването на СРС-та.

Според Бойко Рашков със свои изказвания главният прокурор е нарушил презумпцията за невиновност. Посоченият пример   разследването срещу бизнесмена Пламен Бобоков, по което бяха огласени разговорите му в чат с президентския секретар Пламен Узунов, предаде Нова телевизия.

Рашков твърди още, че Гешев не зачитал разделението на властите. В сигнала на силовия министър фигурира и акцията в Президентството от лятото на 2020 г.

Голяма част от Доклада заемат приложения. Рашков е приложил прессъобщения на прокуратурата и журналистически статии. Има и публикации на интервюта на съдии, както и на коментари във форуми.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама