Ти може да излезеш от шоуто, но шоуто не излиза от теб

16:30, 16 юли 21 / Новият парламент 25 3188 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Политическата класа като не иска да ни гледа отвън, ще ни гледа отвътре“. Това са думи на политика Слави Трифонов от времето, когато беше все още шоуменът Слави Трифонов. А днес – две години по-късно, шоуто на политическата сцена започва да навлиза в разгара си.

Безпосрно пресконференцията на „Има такъв народ“ си е събитието на седмицата. И то не само заради това, че за първи път представители на партията два часа отговаряха на въпроси на медии. Политиката я избистриха – къде повече, къде по-малко. Но ако оставим политическото настрана, то можем да кажем, че гледахме доброто старо шоу, което на няколко пъти ни накара да се разсмеем от сърце.

Това, което прави впечатление, е, че бившите сценаристи и нови депутати все пак си остават повече сценаристи, отколкото депутати. Има един хубав български израз, който ако си позволим да перифразираме, би звучал така: „Ти може да излезеш от шоуто, но шоуто никога няма да излезе от теб“. И в крайна сметка това не е задължително да бъде нещо лошо - като цяло Тошко Йорданов и Филип Станев никога не са излизали с претенцията, че са политици. Въпреки че политиката и шоуто у нас отдавна вървят ръка за ръка - всички помним едночасовите моноспектакли ала Камен Донев, с които бившият премиер прекъсваше телевизионните програми в началото на пандемията. Определено обаче става по-забавно, когато на сцената се появяват повече герои.

Николай Василев се обяви за единствения, който е уволнил Делян Пеевски

Бившите сценаристи на Слави отново влязоха в тази си роля. Пресконференцията приличаше повече на един добре подготвен сценарий с елементи на импровизация. Жанр, на който често ставахме свидетели през годините, в които „Шоуто на Слави“ вървеше в национален ефир. За това и изглеждаше, че Тошко Йорданов и Филип Станев умело го режисираха. И дори и ако в някакъв момент се бяха появили и балерините от „Магаданс“, някак си нямаше да изглежда супер нелогично. Общо взето и взето общо, тази пресконференция показа, че няма такова „животно“ като бивши сценаристи.

Любопитно е да се отбележи нивото на комуникация между представителите на „Има такъв народ“ и журналистите. Може би заради работата си в медиите през последните десетилетия Тошко Йорданов и Филип Станев се държаваха свойски с репортерите, повечето от които познаваха лично. Фамилиарното говорене на малки имена ала поп фолк певици – Генка, Мира, Ива, Анелия, Камелия, Гергана, като цяло беше забавно, но всъщност не оставя добро впечатление. Официалните пресконференции изискват и по-високо ниво на общуване, колкото и да е скучно то.

Освен това Тошко Йорданов и Филип Станев се държаха и като строги даскалки по математика. В опита си да дадат право на всяка медия да зададе въпрос, за да докажат, че можем да се борим срещу онова прословуто 112-о място, на тях на няколко пъти им се налагаше да прекъсват грубо един журналист, за да може да говори друг. И въпреки че имаше разнообразни питания, двамата така и не останаха доволни, защото никой не зададе точно тези въпроси, които те искаха. И които те смятаха, че е правилно да се задават. Така накрая на Тошко Йорданов му се наложи сам да се нагърби с тази задача и да проведе своеобразно интервю с нереализирания си премиер. И като казахме премиер, подобно беше отношението и на бившия такъв – в разговорите си с журналисти Бойко Борисов също често смяташе, че не му се задават правилните въпроси и се беше научил сам да се пита и да си отговаря.

„Има такъв народ“ съставя и втория кабинет без консултации

В пресконференцията на „Има такъв народ“ се забеляза и още един любопитен момент. Очевидно, тя бе организирана, за да се защити и реабилитира предложеният от тях за министър-председател. През цялото време обаче Тошко Йорданов и Филип Станев така и не можаха да разберат, че те са по-интересни от Николай Василев. И за журналистите, и за зрителите. И по-голям смисъл има да говорят те, отколкото той. Защото от вчера, когато Слави Трифанов оттегли номинацията му, на Василев се гледа като на бита карта, която колкото бързо излезе от колодата, толкова бързо и се върна обратно в нея. А по-интересни винаги ще бъдат тези, които раздават картите.

Нямам претенциите за разбирач на политическо поведение, но като цяло на моменти арогантното отношение на представителите на „Има такъв народ“ към журналистите няма да им донесе дивиденти. Въпреки че беше забавно. Фреди Меркюри си го спомняте, предполагам. И неговата незабравима песен – шоуто трябва да продължи. Тук важи същият рефрен, но сцената става друга. А когато се промени тя, трябва да се видоизмени и шоуто.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 07:45, 17 юли 21

To, ot vsqko darvo svirka ne stava. Politizite se izgrajdat s godini i rutina, profesionalizam i chestnost. Tova ne vaji IZOBSTHO za partiqta na Slavi. Jiv zinizam, naglost, bezochie i prostotiq. Politichedkoto show na Slavcho e edno fiasko. Mnogo shum za nistho. Xora, koito ne poemat nikakva otgovornost nqmat mqsto v Parlamenta.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама