„Демократична България“ не настоява за министерски постове

16:17, 17 юли 21 / Новият парламент 25 2370 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Искам да припомня срещу кого гласувахме. Гласувахме срещу някой който се държи като чобанин. Някой, който се държи без уважение към журналистите и обществото. Гласувахме срещу това отпред да има едни хора, които никой не знае как са се появили. Институциите да се превръщат в параван. Срещу това гласувахме. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов пред Дарик радио.

Има хора, които се кефят на шоуто, но има много голяма група, която бива отблъсната“, добави още той.

Президентът започва консултациите с партиите възможно най-бързо

Според Иванов ще бъде направен опит за конструиране на правителство в рамките на първия мандат, а „Демократична България” няма да настоява за министерски постове. „Нека да седнем и да получим ясни отговори - какво точно ще правят съответните министри. Държим да има правителство, което ще попречи на ДПС да направят промъкване и презареждане на корупционния модел. Мнозинство, което да изолира ДПС. Това означава те да не са в положение на златен пръст. Ясно структуриране на парламентарната конфигурация и то да бъде имунизирано от просмукване на Сарая“, посочи той.

Ние искаме конструирано правителство, което може да направи съществени промени, както поискаха избирателите. Проблемът не е Николай Василев. Важно е каква е философията. Нужно е правителство, което не се поддава на влияние. Няма да позволява стилът на правене на политика да пречи, но трябва да успокоим тона. За да влезем в по-професионално поведение“, коментира съпредседателят на „Демократична България”.

Иванов отново повтори желанието на коалицията предсрочно да се прекрати мандата на главния прокурор Иван Гешев. „Има конституционни и структурни ограничения, които ще ни попречат да отстраним Гешев. Кариерната зависимост е това, което ги държи. Прокуроската колегия е под каскета на Гешев“, каза Христо Иванов. Той поздрави министрите Бойко Рашков и Янаки Стоилов за сигналите срещу Гешев.

Няма да подкрепим партия, защото някои ни е казал: „Или гласувай, или отиваме на избори”. Искаме да изпълним волята на нашите избиратели и исканията им за дълбока промяна. Нека ги уважим! Ние сме готови за мажоритарни избори. Ние всъщност ги провеждаме при преференциите. Но извеждането на това в крайност е много опасно“, коментира той.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама