Топ 5 новини от седмицата

09:30, 18 юли 21 25 2345 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Екипът на Topnovini.bg подбра петте най-четени новини от седмицата:

1. Защо служебните министри са отказали на Слави Трифонов?

Трима министри от служебния кабинет са били поканени да участват в проектокабинета на Слави Трифонов- Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков. И тримата обаче са отказали. Мотивът им е, че с "Има такъв народ" имат "съществени различия във визиите за финансова политика и основните задачи през следващия период".

2. Лекарят на Кацаров: Диагнозата му е лъжа, но той ме предаде за политически дивиденти

Най-голямата спешна болница "Пирогов" трябва да върне на НЗОК над 1 млн. лева. Проверка е показала, че имало отчитане на дейност, която всъщност не е била извършена. Хора, записани като пациенти, са казали, че не са били лекувани в болницата. Ситуацията доведе до уволнението на директора проф. Асен Балтов. Стана ясно, че един от фиктивните пациенти е служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Той показа епикриза за чернодробна цироза, каквото заболяване не е имал. Доц. д-р Петър Атанасов от "Пирогов" го обвини, че не прави разлика между заболяване и клинична пътека и го е "продал за политически дивиденти". В епикризата било записано така, за да не плаща Кацаров скъпи изследвания, защото с Атанасов били семейни приятели.

3. Асен Василев: „Има такъв народ“ има по-агресивна програма за намаляване на разходите

Служебният министър на финансите Асен Василев, един от тримата с предложение за място в проектокабинета на Слави Трифонов, обясни, че е отказал заради "доста по-агресивната програма, що се отнася до намаляне на разходите". Според него в бъдеще трябва да се подхожда балансирано, както го прави служебният кабинет. Стана ясно, че му е предложен друг пост в бъдещото правителство, но не в икономиката или финансите.

4. „Има такъв народ“ съставя и втория кабинет без консултации

След като от "Има такъв народ" оттеглиха кандидатурата на Николай Василев за бъдещ премиер, дадоха двучасова пресконференция за медиите. Въпреки многократно зададения въпрос, не стана ясно кога точно партията ще ни представи ревизиран кабинет и нов кандидат за министър-председател. Отговорът беше "съвсем скоро" и "когато му дойде времето".

5. Напрежение между Ревизоро и екоминистерството заради злоупотреби по ОПОС

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС), обяви бившият екоминистър Емил Димитров- Ревизоро. Именно той подаде сигнал до европейските институции. Така този случай ще бъде първият от България, с който ще се занимава Европейската прокуратура. 

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 13:52, 18 юли 21

По т. 2 не е луд , който яде баницата. Но каквито и подробности да се крият зад това, нарушението си е нарушение.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама