Горски пожари бушуват в Сибир

10:45, 19 юли 21 / Свят 25 2513 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Гъст дим от бушуващи горски пожари покри руския град Якутск и още 50 селища в Сибир, предаде „Асошиейтед прес“. В района има 187 активни пожара, погълнали обща площ 100 хил. хектара през последните 24 часа.

57 пожара за 24 часа в Гърция

„Ситуацията с горските пожари в нашата република е много тежка. Преживяваме най-сухото лято за последните 150 години в Якутия и месец юни беше най-горещият в историята. Това заедно със сухите мълнии, които са почти ежедневни в нашата република, допринесе значително за пожарите“, каза пред репортери Айсен Николаев, губернатор на република Якутия.

Якутия е най-големият регион на Русия и обхваща североизточната част на Сибир. В неделя беше затворено летището в нейната столица Якутск заради гъстия дим, уточнява БТА.

Кипър се бори с най-катастрофалния пожар в историята си

Не можем да се видим един друг заради пушека. Той ни изгаря очите и като цяло е много опасен за здравето на нас, селяните“, каза Василий Кривошапкин, жител на село Магарас. „Виждаме по телевизията, че самолети хвърлят вода по горящата гора, но по някаква причина не пращат тези самолети да помогнат на нас? Защо не идва помощ, попита той.

Руското Министерство на извънредните ситуации обяви, че е изпратило два самолета амфибии в Якутия за гасенето на пожарите. В акцията участват 2200 души.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама