Защо го правите, пироговци?

15:30, 19 юли 21 25 3456 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Хиляди медици от цяла България се борихме срещу COVID-19, но само за вашата болница имаше обилно репортажи, награди и милиони левове, коментира д-р Десислава Кателиева от Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ към протестиращите медици от „Пирогов“. 

Фалшив ли е подписът на Кацаров в документите на „Пирогов“?

Думите ѝ идват след като днес за пореден ден лекари, медицински сестри и санитари излязоха пред лечебното заведение с искане за оставките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и на директора на НЗОК д-р Петко Салчев, както и връщане на Асен Балтов като директор. Медиците поискаха и да бъде създадена клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран COVID-19. 

Лекарят на Кацаров: Диагнозата му е лъжа, но той ме предаде за политически дивиденти

Именно липсата на такава пътека стана препъни камъка, който породи конфликта между служебния министър и медиците в болницата. Здравната каса отчете, че „Пирогов“ трябва да ѝ върне 1,1 млн. лв. заради редица нарушения, включително фиктивни хоспитализации. В резултат на проверката преди дни Стойчо Кацаров отстрани досегашния директор проф. Асен Балтов.

Снимка: БГНЕС

В стотици болници водихме война като вас и то без да ни героизират и с много по-малко пари. Но нашите директори до последно държаха болниците си да работят като многопрофилни, а не като инфекциозни болници. Така пазеха нас и пациентите, които не бяха с COVID-19. И ние имахме постковидни пациенти и то не с измислена чернодробна и бъбречна недостатъчност, а с тежки съдови инциденти. Хоспитализирахме, лекувахме, спасявахме без фалшиви хостализации, без скандали...“, написа д-р Десислава Кателиева във Facebook.

„Пирогов” иска оставката на здравния министър и шефа на Касата

Защо протестирате, пироговци ?

„Първо беше, че сте били обидени. МЗ и НЗОК ви отговориха, че е уволнен директорът ви за несправяне с работата, а вие сте герои и няма смисъл да се идентифицирате с него. На следващия ден поискахте оставката на директора на НЗОК, защото ви направил проверка. Нищо, че НЗОК проверява и други болници, защото това им е работата. Сега искате и оставката на министъра на здравеопазването, че оповестил, че е бил фалшиво хоспитализиран. Утре щели сте да се местите пред президентството вероятно за да искате нечия друга оставка. Не усещате ли, че ви употребяват“, запита тя.

 Не осъзнавате ли, че само казионната ни съсловна организация и синдикати, ръководени от ваши шефове ви подкрепя? Не усещате ли, че сте пионки в ръцете на директор, които ви уволняваше, жертваше, а сега ви манипулира? Не усещате ли, че в очите на колегите си и пациентите се идентифицирате с порочни практики като фалшива хоспитализация, източване на Касата и т.н., заставайки зад директор с документално доказана вина. Не мислите ли, че мястото ви е при пациентите ви, а не на жълтите павета“, възмути се още д-р Кателиева. 

 

Припомняме, че в началото на 2017 година д-р Десислава Кателиева бе уволнена от УМБАЛСМ „Пирогов“, малко след като проф. Асен Балтов бе назначен за директор на лечебното заведение. Малко преди това Илко Семерджиев е назначен за министър на здравеопазването в служебното правителство на Огнян Герджиков. От ръководството на болницата изтъкват като причина „неспазване Кодекса на труда”. Била е назначена година по-рано на допълнителен трудов договор и по този начин влязла в нарушение на трудовото законодателство, надвишавайки разрешения брой работни часове. Тя обаче изтъква тогава, че след встъпването на служебното правителство на Герджиков има „сериозна подмяна в политиката на спешната помощ“. Кателиева дори говори за „масова чистка на хората с прогресивно мислене“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама