Политически лидери не са били подслушвани, разследването е прекратено

17:40, 19 юли 21 / Новият парламент 25 3203 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Софийска градска прокуратура е приключила разследването по образуваното досъдебно производство за незаконно използване на специални разузнавателни средства. Градската прокуратурата се самосезира по медийни публикации, в които бяха изложени твърдения за подслушвани представители на политически партии. Разследването е извършено от Национална следствена служба (НслС).

В резултат на проведеното разследване не са установени нарушения, извършени от служители на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР, във връзка с процедурите по искане, разрешаване и прилагане на специални разузнавателни средства, съхраняването им и унищожаването на информация, придобита чрез тях.

Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички компетентни органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС, обявиха от държавното обвинение.

Припомняме, че през май ген. Атанас Атанасов от „Демократична България“ обяви, че има данни, че 32-ма политици са били подслушвани от звено „Вътрешна сигурност“ на МВР, ГДБОП и ДАНС. По-късно от „Изправи се!Мутри вън!“ съобщиха, че всъщност борят им е по-голям - 82 души. За следени политици потвърди и служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков, като посочи, че сред тях е и служебният премиер ген. Стефан Янев. А в края на миналия месец възложи проверка в трите институции, за да се разбере дали наистина е имало подслушвания на политици.

Манолова със сигнали до МВР: Незаконно сме подслушвани и заплашиха с убийство наш кмет

Според официалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички искани и прилагани СРС през проверявания период са в съответствие със закона. След справка не са открити данни за прилагане на СРС по отношение на кандидати за народни представители.

При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества – марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура.

Извършени са и изрични проверки за прилагане на СРС по отношение на президента, вицепрезидента, на бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство. Данни за използване на СРС спрямо същите не са били установени.

Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР също не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати. И проверка на Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства (НБКСРС) констатира същото.

Поради липса на доказателства за извършено престъпление досъдебното производство е прекратено.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 21:29, 19 юли 21

Важното е, че вдигаха предизборна пушилка и си активизираха електората. Изборите минаха и вече никой не се оплаква, че е подслушван. Но сега никой няма да се извини, че е използвал невярна и непроверена информация.
Няма значение дали имаш сестра.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама