Осъдиха България в Страсбург заради екстрадирането на турски журналист

16:30, 20 юли 21 / Свят 25 3640 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Европейският съд по правата на човека в Страсбург единодушно осъди България заради това, че е върнала в Турция турския журналист и бизнесмен Абдуллах Бююк през 2016 г., без да разгледа молбата му за убежище. Сега София ще трябва да му плати 15 000 евро за неимуществени вреди.

Жалбоподателят е избягал от страната си след опита за преврат и е „изразил опасения от малтретиране, на което би могъл да бъде подложен в случай на завръщането си в Турция“, се обяснява в резюмето на решението на съда. Българските власти, обаче, не са разгледали молбата му за международна закрила, констатира съдът. В момента 36-годишният журналист излежава присъда в Турция от седем години и половина затвор за принадлежност към „терористична организация“, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

България върнала още един турски гражданин

Той е работил за всекидневника „Заман“ и за агенция „Джихан“, собственост на „Feza Media Group“, която е смятана за критична към режима на турския президент Реджеп Ердоган и е известна като близка до мрежите на Фетулах Гюлен. Проповедникът бе обвинен в заговор за неуспешния преврат през юли 2016 г. срещу Ердоган, припомня ЕСПЧ.

Няколко месеца преди опита за преврат турските съдилища поставили трима администратори начело на групата, след което „Заман“ възприе линия про-Ердоган, а журналистът е освободен от работа и му е отнета журналистическата карта.

Той напуска Турция, а през нощта на 13 октомври 2016 г. е арестуван при опит да премине турско-българската граница с товарен камион с няколко други пътници. Бююк прави няколко неуспешни опита да подаде молба за предоставяне на убежище и да се възползва от международната закрила. Предаден е на турските власти 16 октомври на граничния пункт Капитан-Андреево“. 

„Бързината, с която е осъществено репатрирането, е направила недостъпни средствата за правна защита“, отбелязват съдиите. Те са единодушни в заключението си, че България е нарушила Европейската конвенция за правата на човека.

През септември м.г. Бююк бе пуснат под домашен арест след 40 месечен престой в затвора. Тогава той разказа, че изобщо не знае каква е причината за извеждането му и предаването му на Турция. Бизнесменът твърди, че след като е задържан от турските власти, е подложен на изтезания от полицаите и бит. Бююк отрича да членува в организацията на Фетуллах Гюлен, нито да я финансира и да има каквото и да е общо с нея, каквито всъщност да обвиненията срещу него в Турция.

Журналист от "Шпигел": Имало е директен натиск от Турция върху България за Бююк

Снимка: btvnovinite.bg

Каква е била реакцията на България?

Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова обясняваше, че България е предала на Турция  Бююк, защото той е имал невалидни документи и е обявен за заплаха за националната сигурност. 

„Шпигел“: Цацаров и Борисов са нарушили закони, за да угодят на Ердоган

Неговият случай бе разказан от „Шпигел“, който в свое разследване се позовава на секретни грами от турското посолство в София. Според изданието веднага след опита за преврат в Турция, премиерът Борисов и ръководителят на тайните служби са се срещнали с турския посланик в София. А в турския дипломатически доклад било посочено, че разговорът е бил за случая с Бююк. „Борисов разбира колко е сериозен въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес“, пише в документа. В друга грама от посолството турските дипломати обявяват, че българският премиер ще помогне да се намери „бързо уреждане на въпроса“.

ДСБ внесоха сигнал в прокуратурата за статията в "Шпигел"

Фактически скоро след това е имало среща между турския посланик и тогавашния български главен прокурор Сотир Цацаров. От съобщението излиза, че висшият магистрат е предал на турците деликатна информация за Бююк. Турската страна била подканена да изпрати ново искане за екстрадиране. „Главният прокурор Цацаров ще излезе през август в годишната си отпуска. Но преди това той лично ще се заеме със случая“, пише в писмо на посолството за вътрешна кореспонденция“, съобщава още „Шпигел“, цитиран от „Сега“.

Заключението на изданието е, че „тайните съобщения от турското посолство, сочат, че Борисов, Цацаров и тайните служби на България активно са участвали в депортирането на член на турската опозиция (...) и то след като български съдилища преди това категорично са отхвърлили искането за екстрадиране“.

Само Цацаров в официална позиция отрече изрично участие в предаването на Бююк и подчерта, че то е извършено по реда на Закона за чужденците в България, а не чрез екстрадиране. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 СТП 14:44, 26 юли 21

Виновните за това в ДАБ и МВР трябва да си платят за простотията, която направиха!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама