Kорпоративните интереси може да продължат да генерират кризи

11:15, 21 юли 21 / Политика 25 2165 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

През изминалите 7 години България се намира в много тежка корпоративна война. След фалита на КТБ тази война излезе на повърхността. През последните две години тя е много остра. Много се надявам тези корпоративни амбиции и интереси малко да бъдат удържани, защото в противен случай те ще продължат да генерират кризи. Това мнение изрази пред БНР политологът и преподавател в Нов български университет доц. Антоний Гълъбов.

Според него предсрочни избори през есента биха били най-лошият сценарий за България. По думите му страната е изправена пред много сериозна криза и има риск политическата криза да прерасне в икономическа и социална. 

Мика Зайкова откри заседанието: Пожелавам мечтата на нашия народ да се сбъдне

Гълъбов смята още, че президентът Румен Радев ще търси в новия парламент подкрепа. „Той ще търси възможност управляващото мнозинство да е добронамерено към неговите идеи… Ако това Народно събрание не успее да заработи, избори 2 в 1 ще бъдат по-скоро рискови за Радев. Българските граждани просто няма да излязат на трети избори. Най-вероятно ще имаме избирателна активност около 30%, което ще намали избирателната активност и на президентските избори“. 

Политологът определи като неадекватна формула за парламентарна република служебното правителство да бъде припознато да продължи като редовно такова, защото „това означава парламентът да препотвърди избор, който е направил самостоятелно президентът“.

Какво да очакваме от новия парламент?

На 11 юли българските граждани не излязоха да гласуват, а това е много важен сигнал, който политическите партии се опитват да пренебрегнат, коментира Антоний Гълъбов преди първото заседание на новия парламент. Той отбеляза, че съгласието между политическите партии трябва да мине през актуалния, неотложен дневен ред на българското общество, който е различен от този на политическите партии. 

Народните представители положиха клетва

Има условия за постигане на съгласие, но различен въпрос е дали сценариите на отделните политически формации предвиждат това, подчерта Антоний Гълъбов. Отсъствието на диалог от периода преди конструирането на Народното събрание според него е обезпокоително и е по-скоро проблем. 

Според политолога много бързо е било извършено „пакетиране“ на „Има такъв народ“ с „Демократична България“ и формацията на Мая Манолова. По думите му целта на партията на Слави Трифонов всъщност е друга – промяна на цялата политическа система, не просто постигане на съгласие за управление, а това е различен проект.

Относно вероятността първата политическа сила да се опита да състави правителство политологът прогнозира: „Този път няма да имаме връщане на мандат. Няма да имаме търсене на консултации извън прожекторите. Това увеличава натиска към останалите политическите формации за подкрепа на подобен кабинет“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама