Първият пленарен ден: Кои са важните знаци?

17:15, 21 юли 21 / Политика 25 2629 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Първият ден на 46-ия парламент вече мина. За разлика от предния път обаче той беше доста по-спокоен - без протести, фанфари, викове и тропане по депутатските банки. 

Народните представители като прилежни ученици

Този път, като едни прилежни ученици, които са си научили урока, депутатите показаха едно доста по-обрано поведение. Дори речите им не бяха толкова гръмки, ярки, цветни и заядливи. В повечето народни представители не се забелязваше и това вълнение и трепет както предния път. Вероятно причината се дължи на това, че първото прекрачване на прага на историческата сграда на Народното събрание за голяма част от политиците бе не сега, а на 15 април. 

Народните представители положиха клетва

Изморени от продължителното препиране за политики и лични интереси, депутатите вече изглежда знаят, че няма къде да ходят и е време да преглътнат егото си и да се разберат. Умереността в поведението им може да бъде знак, че след първите консултации те вече са се разбрали дали ще има бъдещо правителство.

Снимка: БГНЕС

Мълчанието на президента

Силно впечатление направи и това, че държавният глава Румен Радев, макар отново да уважи народните представители с присъствието си, не държа реч при откриването на заседанието. В първия ден на 45-ото Народно събрание президентът направи силно обръщение към народа и новите депутати, критикувайки ГЕРБ и очертавайки очакванията от работата им. Сега сякаш всички в парламента се успокоиха, включително Радев, че ГЕРБ не са фактор и не бяха трън в очите на никого. Те просто останаха встрани. 

Интересно е и това, че за разлика от предния път, когато държавният глава използваше всеки удобен момент, за да обясни, че няма нищо страшно от това временно управлението да бъде поето от служебно правителство, то сега той съвсем ясно неведнъж даде да се разбере, че вече не е вариант да продължаваме без редовен кабинет. 

Мълчанието му този път вероятно се дължи на това, че изчаква народните представители да се разберат и тогава да покаже своята позиция. Към момента Радев неведнъж е показвал положителното си отношение към т. нар. „партии на протеста“, но не е изразявал официална подкрепа към „Има такъв народ“. Трябва да се има предвид и това, че той все още не е връчил първия мандат и партията на Слави Трифонов не е обявила окончателно предложения от тях проектокабинет. 

Мика отново бе звездата на деня

Както през април месец, при откриването на 45-ото народно събрание, така и сега, Мика Зайкова от „Има такъв народ“ отново плени сърцата на всички със своята чиста и добронамерена реч. Макар да забрави да удари първия заънец, за втори път тя даде старт на новия парламент. Нейните думи отново бяха простички, но казваха най-важното, което се корени в Конституцията и което е заложено в основните очаквания към политиците. 

Като една добра орисница, тя отново започна заседанието с пожелание за повече усмивки. Мика Зайкова призова депутатите да изпълнят основния си дълг, а именно да работят за мечтата на този народ – за просперираща България, за народ, който е достоен член на ЕС.

Депутатите на състезание по законопроекти

Снимка: БГНЕС

Не е страшно да ХОДИШ ПЕША

Интересно е да се отбележи, че за пореден път тази година при откриването на първото заседание на парламента някои политици избраха да дойдат не с лъскави автомобили, а с метро, автобус и дори пеша. 

Целият състав на служебния кабинет, начело с премиера Стефан Янев, уважи първия ден на новите депутати, като дойде пеша. Подобно на тях държавният глава и вицепрезидентът също избраха да не използват автомобил от „Дондуков“ 2 до площад „Народно събрание“ 2. 

„Има такъв народ“ пък отново дойдоха всички вкупом с автобус. Този път обаче не слязоха пред главния вход на парламента, а зад самата сграда. Нямаше и ръкопляскания, плакати и викове в тяхна подкрепа и затова не успяха да съберат всички погледи към себе си, така както миналия път. 

Народните представители на „Зелените“, които са част от „Демократична България“ за пореден път избраха да дойдат за първия си работен ден с метрото. 

Алтернативните начини за придвижване показват, че манталитетът на новите депутати е много по-различен от този на наложения години наред от „старите“ политици. 

ГЕРБ и „Има такъв народ“ бойкотираха общата снимка

Немалко са изводите, които можеха да си направят народните представители от последното си заседание досега. Със сигурност обаче новият модел на поведение, който се опитват да покажат и наложат пред обществото, е в тяхна полза. Той показва, че са здраво стъпили на земята и знаят за какво са изпратени от народа в парламента. Следващите дни обаче ще стане ясно и дали като едни добри ученици ще издържат изпита, който суверенът им постави, недавайки мнозинство на нито една партия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама