За ВСС искането за отстраняване на Гешев е недопустимо

17:51, 22 юли 21 / Политика 25 3336 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След заседание, продължило над 6 часа, Пленумът на ВСС отхвърли като недопустимо внесеното от служебния министър на правосъдието искане за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. „За“ него гласуваха 12 души от ВСС, а „против“ бяха осем.

Дебатите между членовете на ВСС бяха дали правосъдният министър Янаки Стоилов има правомощия да внася подобни сигнали и дали е възможно да бъде образувано дисциплинарно производство срещу главния прокурор. В основата на искането на Стоилов е сигнал от колегата му - вътрешния министър Бойко Рашков. Според Рашков главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналата година.

ВСС не може да остане остров на блаженството

Главният прокурор определи сигнала като „юридическо нищо“, в което липсват факти, а има само интерпретации. „За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащ министър от действащо правителство и действащ зам.-министър, както и активи за около 3 милиарда лева, което също е безпрецедентно за новата ни история. Дали тези активи са отнети е проблем на българския съд и на работата на КПКОНПИ“, каза Гешев, цитиран от БНР.

Янаки Стоилов предложи предсрочното освобождаване на Гешев

По-рано министър Стоилов изказа мнение, че заседанието е лично изпитание и тест за самостоятелност на ВСС. „Фактите са ясни. И за мен колкото по-бързо и по-ясно приключи тази процедура, е по-добре, тъй като тя не трябва да създава нестабилност в прокуратурата, не трябва да създава впечатление за някакво протакане на нещата с оглед на други политически развития. Така че според мен всичко, което е представено, трябва да бъде аргументирано и по него трябва да има произнасяне“.

Рашков: Гешев си позволи да осъществи политическа дейност

Според Бойко Рашков Гешев е правил груби грешки. „Гешев си позволи да осъществи политическа дейност. Той я развиваше от момента на неговия избор и се състои в това, че той продължи атаката на Борисов срещу Радев, продължи я с изнасянето на данни, придобити чрез СРС, без да се съобразява за данните в тази посока“, посочи той пред bTV.

Гешев дълго време правеше политически услуги на политическата власт, която беше до 4 април тази година. Не може един главен прокурор да се счита за недосегаем. За юристите Господ е законът и никой не е над него. Ако днес ВСС е спасил Гешев, утре той няма да бъде спасен“, убеден е Рашков.

Според него Гешев си е назначил около 150 души, които не правят нищо друго освен да го охраняват на трисменен осемчасов режим. „Тоест, има служители от тази група, които денонощно го охраняват. Това е паравоенно формирование, което охранява Гешев. Това бюро разполага с 9-10 млн. бюджет годишно. Тези милиони, които българският данъкоплатец отделя, за да се издържа тази паравоенна структура, пита се за какво ни е да стои там, каза Рашков. „Подобна охрана няма президентът, с каквато разполага Гешев“, добави още той.

Хаджигенов ще вика министри в парламента заради Гешев

Протест на фона на гласуваната оставка 

Междувременно от Гражданско движение БОЕЦ организираха от рано сутринта протест пред ВСС. Демонстрантите носят плакати с надписи: „Гешев вън!“, „Съдебна реформа сега“ и „Никога Гешевизъм“. Чуват се и скандирания „Оставка!“. Полицейското присъствие е засилено.

От гражданско сдружение внесоха 8 хиляди подписа за отстраняването на главния прокурор. Подписката е била събирана пред сградата на Съдебната палата в София по време на техните протестни действия.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама