След ожесточени спорове: Комисия за „Росенец“ ще има

12:15, 22 юли 21 / Политика 25 2553 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

След като на 45-ия парламент така и не му стигна времето да създаде комисия, която да се занимава със случая „Росенец“, днес новите депутати финализираха предложението на „Демократична България“. 

„Демократична България“ обяви приоритети, по които ще преценява подкрепа за кабинет

То бе подкрепено от всички парламентарни групи без ДПС. Дори ГЕРБ-СДС обявиха, че ще гласуват „за“ създаването на комисията, въпреки че не очаквали от работата ѝ да излезе нещо. 

Комисията ще действа три месеца. По предложение на „Демократична България“ в нея ще има по двама представители от всяка парламентарна група (общо 12 души). А за да не се политизира дейността на комисията, съпредседателят на обединението Христо Иванов заяви, че няма да членува в нея. Калоян Янков от демократичната коалиция бе избран за неин ръководител, а негов заместник е Светослав Колев от „Изправи се.БГ! Ние идваме!“. 

Една година от стъпването на Росенец

Основната цел на комисията е да установи дали има нарушения при изграждането и експлоатирането на обекти в лесопарк „Росенец“отговорността на компетентните органи, които е трябвало да премахнат незаконните постройки, както и да им се потърси отговорност. Комисията ще трябва да проучи и действията на НСО, както и на компетентните органи при и по повод протеста на 11 юли миналата година. 

Ожесточен спор беляза втория пленарен ден

Преди да се стигне до гласуването ожесточен спор беляза втория пленарен ден. Противопоставянето бе основно между депутатите от „Демократична България“ и тези на ДПС, които си размениха остри реплики. Причината - от Движението предложиха в обхвата на комисията да се включи и казусът със защитените територии в полуостров Буджака, община Созопол. В частност, те настояха да се установи дали от къщата на медийния издател Иво Прокопиев се изливат фекални води към местния плаж и фиордите. Според тях би било лицемерие да се занимават само с „Росенец“. 

Уволнените заради „Росенец“ гардове на НСО са върнати на работа

Йордан Цонев от ДПС дори намеси президента Румен Радев заради „беобразното“ поведение на служителите от повереното му НСО по време на миналогодишния протест. Той настоя да бъде разпитан президентът и службата.

Христо Иванов пък заяви, че не било удачно да се създава мегакомисия, в която да се пакетират всички подобни нарушения по българското крайбрежие. Според него това би било опит да се удави комисията. „Дайте да оставим тази комисия жизнеспособна“, изтъкна той. 

От ГЕРБ-СДС също се намесиха и заявиха, че „това е първото смокиново листо за подкрепата, която ДПС ще дадат за новото управление“. „Докато тук спорите толкова остро, след малко ще отидете на консултации ... Колкото и да правите дебати, вижда се, че не можете да вземете едно решение без колегите от ДПС“, изтъкна Тома Биков към „Демократична България“, цитиран от „Сега“. А Любен Дилов-син от гражданската квота направи дълго изложение, започвайки с това, че дебаркацията на Христо Иванов на Росенец явно е била по-значима от тази на Христо Ботев на козлодуйския бряг. Дилов постави разговора на друга плоскост - не за Сарая, а за ролята на безспорния политик Ахмед Доган в процесите и направи необичайно признание - че ДПС, понеже българските турци били умни, е участвала във всички правителства досега, в това число и в тези на Борисов. В крайна сметка обаче, от партията на Бойко Борисов решиха изобщо да не гласуват.

От БСП пък се опитаха да покажат, че стоят настрана от дребните нападки. Крум Зарков от левицата заяви, че не това е задачата на 46-ия парламент и тази игра ще свърши както винаги – със слаба оценка.

Размяната на реплики продължи близо час и половина. Накрая депутатите гласуваха за създаването на комисята „Росенец“, но отхвърлиха предложението на ДПС. 

Припомняме, че дни преди изборите съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов, Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова се срещнаха със служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова и ѝ връчиха лично писма с искания, свързани с „Росенец”. В две от тях се настоява държавата чрез ДНСК да предприеме реални действия за незаконните обекти около резиденцията на Доган, включително за 200-метровия кей на пристанището. Представителите на обединението настояха и да се издаде акт за изключителна държавна собственост за плажа, след като той бе нанесен на кадастралните карти.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама