От октомври няма да има пенсионери под линията на бедност

15:19, 22 юли 21 / Политика 25 3916 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Актуализацията на бюджета, която служебното правителство предлага, предвижда допълнителни разходи до края на годината от 1.8 млрд. лева, съобщи днес министърът на финансите Асен Василев. Според него те ще бъдат обезпечени от 2 млрд. лв. повече приходи, идващи от повишената събираемост от агенция „Митници“ и Агенцията по приходите, както и средства от Плана за възстановяване и развитие на ЕС.

Повишаване на пенсиите

Предвижда се актуализацията на пенсиите от 1 октомври, като след нея вече не би трябвало да има пенсионери под линията на бедност, която сега е 369 лева. В момента под нея са 43% от получаващите пенсии.

Минималната пенсия се вдига от 300 на 340 лв., максималната от 1440 на 1500 лв., социалната от 158 на 170 лв. и освен това се слага социална надбавка за пенсионери под линията на бедността. Тя се изчислява на база линията на бедност, която към момента е 369 лв. С тези мерки всички пенсионери ще бъдат извадени от бедност“, заяви Асен Василев.

Той уточни, че не е предвидена промяна в данъчната система. В отговор на въпрос министърът каза, че вчера планът за актуализация на бюджета е обсъден с представители на всички партии в парламента освен ДПС. От Движението не поискали предварително да се запознаят с него, а щели да вземат отношение при дебатите в парламента.

От своя страна, социалният министър Гълъб Донев обяви, че всички пенсионери, които получават в момента 50 лв. допълнително, ще продължат да ги получават без това да става всеки месец с решение на Министерския съвет. „Това беше един от мотивите да влязат трайно в размера на пенсиите. Работихме да направим и по-предвидима и трайна политика, да направим пенсиите по-адекватни и повече български пенсионери да излязат от линията на бедност", обясни Гълъб Донев.

„Няма да има пенсионер, който да не получи средно 12,5% увеличение на пенсията от 1 октомври“, увери той. Добавката от 50 лв. ще бе инкорпорирана в размера на увеличението.

Заделят се пари за избори 2 в 1

575 млн. лева от допълнителните разходи ще са за социални дейности, а 430 млн. - за подкрепа на бизнеса. 335 млн. лева ще се дадат в повече за системата на здравеопазването. Средства са предвидени също за президентски избори в два тура, както и за евентуални избори две в едно - президентски и парламентарни.

Част от допълнителните разходи са заради повишената вноска по бюджета на ЕС заради Брекзит. 200 млн. лева са предвидени за други разходи, като попълване на сумите във фонда за бедствия и аварии, пише „Дневник“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама