„Има такъв народ“ и БСП открили повече допирни точки, отколкото различия

16:30, 24 юли 21 / Политика 25 2948 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

БСП обявиха след първата си публична консултация с „Има такъв народ“, че са открили повече допирни точки, отколкото различия относно вижданията си за бъдещи политики. За разлика от срещата на партията на Слави Трифонов с „Изправи се.БГ! Ние идваме“, където бяха демонстрирани взаимни симпатии, двете партии показаха резервирано отношение. 

Манолова и „Има такъв народ“: Правителство ще има

В началото на разговора те си размениха синтезирани заявки относно приоритетите, които си поставят. „От „Има такъв народ“ имаме желание да говорим за политики, приоритети и се надяваме, че всички партии ще бъдат в състояние да надмогнат тяснопартийните си интереси и да говорят за национални приоритети“, каза в началото на разговора Виктория Василева от „Има такъв народ“. 

От БСП пък изразиха надежда, че диалогът и разумът ще намерят верния тон пред проблемите в България. Има нужда от редовно правителство и от работещ парламент. Имаме предвид и социалните проблеми. Има и много дългосрочни теми за решаване. Промяната на сегашния модел минава през много сериозни реформи“, посочи лидерът на социалистите Корнелия Нинова, като отбеляза, че те са на разположение да разговарят по краткосрочни и дългосрочни приоритети

„Има такъв народ“ и БСП се разминаха относно приватизацията на ББР

След срещата „Има такъв народ“ и БСП направиха лаконични изказвания пред медиите и то поотделно, като обясниха, че в това няма нищо знаково. Просто такава форма са си били избрали. 

Първа излезе Нинова и заяви, че са уточнили теми и политики, по които двете сили имат припокриване, но тепърва ще се доизчистват различията. „Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за съгласие към правителство. Остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и получавайки мандат от Националния съвет ще продължим разговорите. Това беше само първа среща“, коментира Нинова, като обясни, че са се разбрали да предложат по конкретните политики работна група. От „Има такъв народ“ пък били готови да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно.

Тя бе категорична, че от левицата са против приватизацията на ББР и имат различия с партията на Слави Трифонов относно увеличението на пенсиите. По думите ѝ от „Има такъв народ“ искат преизчисляването на пенсиите да е от догодина, въпреки, че след срещата по-рано с „Изправи се. БГ. Ние идваме“, Мая Манолова каза, че партията на Слави Трифонов подкрепя това да стане още от 1 октомври. Разминаването за пенсиите Нинова коментира така:  „Казвам ви какво е обсъждано на нашата среща“. 

Друго различие между двете партии е, че „Има такъв народ“ имат в програмата си идея за демонополизация на НЗОК, но това не среща подкрепа от БСП. При съдебната реформа пък са открили „сериозни сходства“ - закриването на специализирания съд и прокуратура, КПКОНПИ, контрол върху главния прокурор. Двете партии са на едно мение и по въпроса за сериозната съдебна реформа. Според тях тя изисква промяна в Конституцията, което изисква време.

„Има такъв народ“ и „Демократична България“ гледат в една посока

Лидерът на БСП посочи, че не са говорили на срещата за Република Северна Македония и Истанбулската конвенция. Попитана дали БСП има разделителни линии, каквито други партии вече поставиха за подкрепа на бъдещ кабинет - например неучастие на ДПС, Нинова каза, че е работа на мандатоносителя от кого ще търси подкрепа.

Председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пък заяви, че на тази първа среща приоритетно са търсени сходствата. „Имаме много общи неща с партиите, но и различни акценти. По тях ще работим с работните групи в парламента. С тази бройка депутати ще трябва да има консенсус и преговори. Хубавото от тези два дни е, че има идея за общи цели“, каза той, цитиран от БГНЕС. 

БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем“, обобщи още депутатът, като подчерта, че когато една партия е с мнозинство, другите трябва да има на какво да стъпят, за да ги подкрепят.

На срещата не е говорено за имена и постове в бъдещ кабинет.

Утре се очаква срещите на „Има такъв народ“ да продължат с ДПС. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама