Радев ще връчи мандата, когато партиите се разберат

19:51, 24 юли 21 / Политика 25 2609 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Президентът Румен Радев потвърди позицията си, че няма да бърза с връчването на мандата за управление на „Има такъв народ“. След вчерашните консултации при него с представители на всички парламентарно представени партии, с изключение на ГЕРБ, той каза, че няма да бърза, за да даде достатъчно време за намиране на работещо решение. Формациите от своя страна показаха готовност за преговори и разговорите започнаха още вчера.

„Има такъв народ“ и БСП открили повече допирни точки, отколкото различия

„Денят (за връчване на мандата бел. ред.) ще е ясен, когато партии гарантират, че са постигнали резултат“, заяви държавният глава, като подчерта, че очаква партиите на промяната да следват ясно посоката, която им зададоха българските граждани по площадите в продължение на една година. По думите му те трябва да дадат ясна гаранция, че няма да се отклонят от тази посока и ще построят такова правителство, обединено от такива приоритети и цели, че те да бъдат в интерес на българските граждани.

Манолова и „Има такъв народ“: Правителство ще има

Изслушването на двамата служебни министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов

Той даде и кратък коментар за изслушването на двамата служебни министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов. Вътрешният и правосъдният министри отговаряха на въпроси в парламента по темата с отстраняването на главния прокурор. Преди това очаквано Висшият съдебен съвет (ВСС) отхвърли като недопустимо искането на Стоилов за започване на процедура срещу Иван Гешев заради данни, че е уронил престижа на съдебната власт.

Стоилов: ВСС се опитаха да изнесат щит пред главния прокурор

Мотивите на служебните министри бяха в защита на върховенството на правото, докато решението на ВСС беше в защита на статуквото, което е отхвърлено отдавна от българските граждани. Това показва, че дълбоката реформа в съдебната система е неизбежна. Трябва да се гарантира отчетност и отговорност на главния прокурор и истинска независимост в съдебната система. Затова възможно най-бързо да дадем шанс на почтените прокурори и магистрати да започнат реална борба с корупцията и задкулисието, каза още президентът, цитиран от „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама