И БСП чака имената на министрите преди да подкрепи кабинет на „Има такъв народ“

14:50, 25 юли 21 / Политика 25 2865 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Националният съвет на БСП даде „зелена светлина“ за преговори с  „Има такъв народ“ и партиите на протеста -  „Демократична България“ и  „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ за създаване на правителство. Окончателното решение за подкрепа обаче ще бъде взето отново на Пленум след като резултатите от преговорите бъдат представени, и партията на Слави Трифонов представи конкретни имена за правителство. 

По-рано същото съображение изразиха и от ДПС, които проведоха първия си разговор с „Има такъв народ“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че целта на излъчването на кабинет е да се стигне до пълното разграждане на досегашния модел на управление. 

Тя очерта и основните приоритети, зад които застават от партията, за да дадат подкрепата си за съставяне на правителство: социална политика - повишаване на доходите, преизчисляване на пенсиите и др.; реформа в здравеопазването; образование, наука и култура; борба с корупцията и качествена съдебна реформа; възстановяване на икономиката. Именно по тях социалистите ще искат подписване на споразумение за подкрепа.

Сред другите решения е да се излъчат експертни групи, които да работят с експертните групи на другите партии. А разговорите да бъдат финализирани със споразумение за подкрепа. Левицата обяви и подкрепата си относно членството на Република Северна Македония в ЕС, но не и за сметка на българския национален интерес и история.

„От разговорите, които снощи започнахме с „Има такъв народ“, правим извода, че е възможно БСП да отстоява своите политики чрез приоритетите, които излъчваме, и които сега са предмет на дискусия“, добави Нинова, цитирана от БГНЕС. 

В контактната група за преговори с „Има такъв народ“ влизат Корнелия Нинова, Ирена Анастасова, Атанас Зафиров, Кристиан Вигенин и Христо Проданов, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Припомняме, че вчера след срещата на левицата с партията на Слави Трифонов, Корнелия Нинова обяви, че имат повече общи интереси, отколкото различия. Те обаче се разминаха относно данъчната политика, приватизацията на ББР и срокът, от който да се увеличат пенсиите. Левицата иска това да се случи още тази година, с настоящия бюджет, а от партията на Трифонов предлагат планът да се задейства от 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Членове на БСП искат оставката на Нинова

Междувременно на „Позитано“ 20 се събраха на протест членове на БСП, които поискаха оставката на лидера на партията Корнелия Нинова. Сред тях бяха Кирил Добрев, който преди време загуби лидерската битка с Нинова, Весела Лечева и председателят на БСП - София, Калоян Паргов. Те скандираха „оставка“ и носеха плакати с надписи: „Да спасим БСП“, „Нинова ликвидатор на БСП“, „Време е за конгрес“, „Чуйте партията“.

Председателят на младежкото БСП Николай Бериевски пък обяви пред bTV, че младежката организация настоява цялото ръководство на партията да поеме отговорност за лошите резултати на изборите и иска незабавно свикване на конгрес.

Корнелия Нинова обяви, че в дневния ред не е била включена точка за обсъждане на нейната оставка. „60-те човека на протеста от 82 000 членове показват силата на вътрешната опозиция - те не представляват никого, освен себе си. Не могат да ми искат оставката, защото те не са ме избрали. Те работеха срещу моя избор. Те работеха срещу прекия избор. За мен е изключително важно мнението на онези близо 80% от гласувалите, които ме избраха. Те са важни. Освен това ние с тях се явихме на най-справедливото и демократично състезание. Казва се пряк избор. И те го загубиха катастрофално“, изтъкна тя. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама