Епитропов влезе с национален рекорд на олимпийски 1/2-финал

15:05, 27 юли 21 / Спорт 25 3535 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Любомир Епитропов стана първият български плувец, който успя да преодолее сериите в своята дисциплина на олимпийските игри в Токио 2020. В квалификациите на 200 м бруст 22-годишният състезател от Велико Търново подобри собствения си национален рекорд и зае 14-о място в общото класиране, което му гарантира участие в утрешните 1/2-финали.

В четвърта серия Епитропов финишира 5-и с време 2:09,68 мин., сваляйки 44 стотни от върховото за България постижение (2:10,12), поставено от самия него през май в Будапеща, пpедаде „Сега“.

Епитропов не скри удовлетворението от представянето си, но и огорчението от получените критики по адрес на българските плувци на игрите в Токио. „Изключително доволен съм. Можех още повече, но се радвам, че с това време стигнах до полуфинала. За първи път слизаме под 2.10. Не мисля, че някога ще съм напълно доволен, освен ако не е световен рекорд. Всичко бе съсредоточено в подготовката за 200 м, така че съм доволен. Като цяло се насочих изцяло насам, така че очаквах добро представяне. За мен целта за тази Олимпиада е изпълнена. Всяко предно класиране е добре дошло. Благодаря на цялата делегация тук, защото те са единствените, които подкрепят наистина. На всички, които оплюха всички българи на тази Олимпиада, мога да кажа само: „Наздраве и лека вечер“, коментира той.

Двата 1/2-финала на 200 м бруст са утре от 5:21 и 5:28 ч. българско време. Финалът в дисциплината е в четвъртък (29 юли) от 4:44 ч. сутринта наше време.

Безславен край за джудистите

И последният български джудист на олимпийските игри в Токио 2020 - Ивайло Иванов, приключи безславно участието си в японската столица. Възпитаникът на Атанас Герчев тръгна мощно в кат. до 81 кг, но след това отпадна още във II кръг.

В първата си схватка нашият надви аржентинеца Емануел Лусенти за по-малко от половин минута и се класира за 1/8-финалите. Срещата продължи едва 28 секунди и приключи с "ипон" за българина. 

След дълъг и изключително тежък и оспорван втори мач българският джудист приключи с участието си на олимпийските игри в Токио. Сребърният медалист от европейското първенство през 2020 г. не успя да преодолее представителя на Узбекистан Шарофидин Болтабоев. Срещата продължи близо 10 минути, като остана съмнения за спорно съдийство в ущърб на българина.

Така и тримата родни представители в джудото на Игрите в Токио приключиха участието си на осминафинали, което не им дава право втори шанс в репешажи. Янислав Герчев (кат. до 60 кг) и Ивелина Илиева (кат. до 57 кг) изиграха своите мачове преди дни.

Шест загуби и една победа за българите в Токио през третия ден

Загуба и победа за чест в бадминтона

Единствената българска представителка при сингълите в бадминтона - Линда Зечири, започна със загуба участието си в Токио. В първия си мач от гр. I бронзовата медалистка от Евро`15 отстъпи пред играещата за Австралия китайка Суан-Ю Уенди Чън с 1:2 (-16, 20, -8) след 58 минути игра.

Навръх своя 34-ти рожден Зечири успя да направи обрат във II гейм, в който на моменти изоставаше с 4 точки и го спечели с 22:20, реализирайки третия си геймбол. Но силите ѝ стигнаха само дотук. В третата част значително по-свежата Чън (28 г.) я пречупи след 6:5 и я разгроми, като ѝ даде още само три точки до края.

"Няма какво да кажа. Очевидно не съм доволна. Беше ми трудно да се адаптирам към условията и не можах да покажа играта си. Иначе всичко е наред, прекрасно. Ще се боря за своите шансове", промълви обезкуражената Линда пред БНТ.

Загубата означава на практика край на надеждите на Зечири да продължи напред. В груповата фаза участват по три бадминтонистки, като на 1/16-финалите ще продължат само победителките в групите. В поток I, където е българската националка, суперфаворит е датчанката Мия Блихфелд, която вчера разгроми Чън с 2:0 (7, 14).

Теоретичната възможност Зечири да заеме първото място минава през невероятна развръзка: да победи с 2:0 гейма датчанката, като при това направи точкова разлика от +17, за да заличи отрицателния си показател от -16. Такъв разгром над Блихфелд, която е шампионка от Европейските игри в Минск `19 и има общо 8 златни медала отборно от европейски първенства, изглежда невероятен.

В своя последен мач в турнира при женските двойки сестрите Габриела и Стефани Стоеви извоюваха своята единствена победа на игрите в Токио 2020. В заключителния си мач от група D хасковлийките надделяха над тайладнките Джонгколфан Кититаракул и Равинда Праджонгджай с 2:1 (11, -16, 17) за 59 минути.

Този успех обаче ще остане единствено за чест и за престиж за българките, които загубиха първите си два мача и останаха без шанс за участие на 1/4-финалите. Особено горчиво беше поражението им в откриващата среща, в която пропуснаха да реализират мачбол и паднаха с 1:2 (21, -12, -21) от корейките Ким Со-йонг и Конг Хи-йонг.

"Щастливи сме, че спечелихме днешния мач. Беше важно за нас, тъй като не зопачнахме добре. Разочаровани сме, защото нашата цел беше 1/4-финалът и имахме всички шансове да стигнем до него", коментира Стефани пред БНТ.

Габриела пък добави: "Много сме разочаровани от първия мач. Щастливи сме от победата днес, но бяхме само на точка от онази победа, която щеше да ни помогне да изпълним целите си. Съжаляваме, че разочаровахме толкова много наши фенове и от България, и от цял свят."

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама