Ще има ли служебни министри в редовния кабинет?

14:00, 27 юли 21 / Политика 25 2946 Шрифт:
Василена Йорданова Автор: Василена Йорданова

Ще има ли служебни министри в редовния кабинет? Този въпрос отново е на дневен ред, след като „Има такъв народ“ оттегли за ревизия първия си състав на правителство.

Само преди две седмици Слави Трифонов обяви, че е поканил трима от служебните министри – на финансите, икономиката и на образованието, да продължат да работят но вече не в служебен, а в редовен кабинет. И Асен Василев, и Кирил Петков и Николай Денков обаче отклониха предложението с обяснението, че имат „съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период“.

Защо служебните министри са отказали на Слави Трифонов?

Оттеглянето на кандидатурата на Николай Василев за премиер на проектокабинета на „Има такъв народ“ обаче отвори вратата за нови преговори със служебните министри. Че има промяна в ситуацията се вижда не само от новото поведение на партията на Слави Трифонов, но и от думите на служебните министри.

Само преди дни Кирил Петков даде знак, че е готов да остане и в редовния кабинет, ако има свобода за действие. „С удоволствие и радост бих продължил да помагам на България по най-ефикасния начин. Но единственият начин това да стане факт е да имам свобода на действие... Ако политическите партии са готови да ни дадат тази свобода, ние бихме продължили да действаме. Но ако политическите интереси и контрол надделее, тогава няма смисъл да продължим в следващия етап. Не мога да работя със зависимости“, каза Петков.

Още тогава впечатление направи, че служебният министър говори в множествено число – „ние“, вместо „аз“. Явно е, че преговорите вървят в комплект. За това намекна още Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, който разкритикуваха членовете на служебния кабинет, че се държат като деца и ако единият не е съгласен, то и другите се отказват.

Решаващият глас явно е на финансовия министър в служебния кабинет – Асен Василев. Именно той е отказал на хората на Слави Трифонов и от него зависи дали в крайна сметка Кирил Петков ще остане в управлението.

Не може човек да има икономическа политика без финансова такава. За мен отборната работа с Министерството на финансите е ключова, за да вземем подобно решение. Иначе е голямо удоволствие за нас като виждаме, че има реален напредък, имаме енергия за работа. Въпросът е, че първо някой трябва да те покани, второ трябва да ти даде свободата и трето да ти даде възможност да работиш в екип“, обясни днес Петков, цитиран от БГНЕС.

От думите му стана ясно, че засега официално втора покана от „Има такъв народ“ към него не е отправяна.

Минеков отказал пост в новия кабинет

Хората на Слави Трифонов обаче са разговаряли с друг негов колега – министърът на културата проф. Велислав Минеков.

„Имаше покана да бъда министър в подготвяния в момента кабинет, но тя не бе направена по най-добрия начин. Беше в неизвестност това какъв ще е съставът, кой ще е министър-председател. Поканата не беше с подробности по отношение на какво и как ще се прави, какви са задачите. Засега съм отказал“, обясни той в предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ по TV+. Ключовата дума тук е „засега“.

До дни очакваме да научим новите имена в преработения кабинет на Слави Трифонов. Промяната в поведението и на партията му, и на министрите обаче навежда на мисълта, че този път може и да видим служебни министри в редовния кабинет.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама