Илко Желязков вече не е в Бюрото за СРС-тата

12:10, 28 юли 21 / Политика 25 2702 Шрифт:
Ирина Иванова Автор: Ирина Иванова

Депутатите прекратиха правомощията на Илко Желязков като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства, пише bTV. Той депозира молбата си да бъде освободен от поста по собствено желание още на 14 юни в парламента, защото е назначен от институцията. 

Илко Желязков е подал оставка

Желязков беше един от санкционираните от САЩ по закона „Магнитски“. В „черния списък“ на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към министерството на финансите на САЩ се включени и бизнесмена Васил Божков и бившия депутат Делян Пеевски. Именно защото е смятан за „поставено лице“ на Пеевски в схема за подкупи и търговия с влияние, той е включен в списъка. 

Сред причините за налагането на санкциите, американските власти посочват, че бившият депутат от ДПС използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Правителството с „черен списък“ на свързаните с Пеевски и Божков

Желязков беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ за поста на заместник-председател на Бюрото за контрол на СРС.

Санкциите предвиждат блокиране на активите на наказаните в американски банки и под контрола на американски лица. Мерките засягат възможността на санкционираните да развиват бизнес на западните пазари.

Кариерата на Желязков минава през специалните служби на държавата – ДАНС и ДАТО. Според „Капитал“ Желязков е известен като „лейтенанта на Пеевски“ в енергетиката.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама