ГЕРБ искат отмяна на задължителното машинно гласуване

12:20, 30 юли 21 / Политика 25 3064 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

В края на втората работна седмица на 46-ото Народно събрание първият проект за промени в Изборния кодекс вече е налице. Вносителите му са депутатите от ГЕРБ-СДС.

Бившите управляващи се връщат към старото си искане – да се въведе пълно равенство между гласуването с машини и гласуването с хартиени бюлетини. Това означава гражданите да имат правото да изберат един от двата метода на гласуване, когато отидат в избирателната си секция. В момента с промените, приети от предния парламент по искане на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, хартията се ползва само по изключение – в малките секции (под 300 избиратели) и в онези, в които машините не работят или са претърпели авария.

Редът, който предлага ГЕРБ-СДС, действаше до изборите на 4 април включително. Тогава това предизвика негодувание в изборната администрация, тъй като много рязко се увеличи информацията, която избирателните комисии трябваше да се попълват, както и изчислителните операции. Косвено тази практика стана причина и за ужасния процес по предаването на изборните книжа. От ГЕРБ-СДС обаче настояват, че това ще реши проблема с ниската избирателна активност от последните парламентарни избори на 11 юли - само 42 процента, макар че няма доказателства, че именно преобладаващото машинно гласуване е отблъснало избирателите.

Друго предложение на бившите управляващи е за задграничните секции в страните, които не са членки на ЕС, да се осигурят технически лица, които са български граждани. А за държавите-членки – местни лица, които знаят български език. Настояват, също така, машините за гласуване и софтуерът им да бъдат собственост на българската държава.

И последно – да се въведе задължително броене на всички контролни разписки, които устройствата отпечатват след гласуване. Това е трудоемка задача, която според Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да се изпълни по-скоро чрез представителна извадка от секциите в страната и в чужбина, пише „Сега“.

Изборните куриози: Шамар, борба с машините и фото бомба

Припомняме, че на последните избори бе отчетена рекордно ниска избирателна активност. Именно това повдигна въпроса дали освен лятото причината не е и страхът на хората, че няма да се справят с устройствата за гласуване. В деня на вота обаче станахме свидетели на това, че 90-годишна жена успя да упражни правото си на вот за 17 секунди, а редица неграмотни лица изпитаха сериозни затруднения. А експерти отчетоха, че машините намаляват възможността за фалшифициране на вота. 

Преди дни пък анализ на Института за развитие на публичната среда на официалните данни от изборите показа, че ГЕРБ-СДС и БСП са получили по-голяма подкрепа в секциите с хартиено гласуване, в сравнение с останалите партии. А това до голяма степен обяснява искането на бившите управляващи за връщане на старите правила за гласуване. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 15:08, 31 юли 21

За да правят маимунджилъци купуване на гласове

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама