Нелегитимен ли е мандатът на „Има такъв народ“?

11:20, 02 авг 21 / Политика 25 4229 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и нищожно. То трябва да бъде извършено отново при спазване на Конституцията и другите норми, защото Слави Трифонов няма право да предлага кандидат за премиер. Това твърди юристът и бивш депутат във Великото народно събрание Николай Близнаков. Мнението му бе публикувано във Facebook профила на адвокат Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!“.

Пламен Николов е новото предложение за премиер на „Има такъв народ“

Според него Конституцията е ясна, че Пламен Николов е трябвало да бъде посочен от Парламентарната група на „Има такъв народ“ като лице, което има право да получи мандата. Няма данни Парламентарната група ИТН да е гласувала г-н Николов да получи мандат за съставяне на правителство, представители на ИТН не знаят за такова гласуване. Може би все пак партията-победител да има право и да е определила кандидата по съответния ред? Ако го е направил г-н Трифонов с най-близките си хора (т.нар.Изпълнително бро), това би бил нищожен акт, тъй като ще е в нарушение Устава на партията (а Уставът е законно призната „конституция“ на всяка партия). Съгласно Устава, Националният съвет „утвърждава кандидатите за публични и изборни длъжности по предложение на общинските събрания“ – а НС на ИТН също не е бил свикван тези дни (в НС членуват над 100 човека). Но, както посочихме по-горе, дори и легитимно решение на ПП ИТН не е достатъчно, ако няма решение на парламентарната група. Изводът е ясен – мандатът е връчен неправомерно. Тук, очевидно, има пропуск и на президента Радев и неговата администрация, отбелязва Близнаков.

По думите му мандатът трябва да се върне и да се връчи отново на лице, излъчено легитимно от съответния орган. „Този орган (парламентарната група) може да определи пак Пламен Николов, ала може и друго лице. Става малко комично, ама като недоглеждат...“, пише още той.

„Има такъв народ“ на поправителен: Одобряват ли политиците новия премиер?

Не познавам г-н Пламен Николов, от представянето му в „Панорама“ ми се стори симпатичен, добронамерен, любезен човек, който би искал да се хареса на повече хора, а не да влиза в конфронтация. Е, да, вярно, че му липсва основното за премиер – политическото лидерство и визионерство, политическия, а дори и просто обществен опит, а дори и поне общата политическа култура. Ясно е, че не може политик да не знае кои са страните по Преспанския договор в разгара на кризата и обществения интерес към Македония. По-смущаващото е липсата на какъвто и да било опит в защита на обществени каузи, на принципи, на позиции. Смешен бе опитът му за измъкване, сравнявайки своите „битки“ с тези на министър Василев...“, изтъква юристът в оценката си за проектопремиера на „Има такъв народ“. 

Според президентството конституционната процедура е спазена

По-късно от прессекретариатът на държавния глава разпространиха информация до медиите, в която твърдят, че е било предоставено решение на от ПП „Има такъв народ“, че Пламен Николов е бил посочен за кандидат за министър-председател. Към него е имало и декларация, според която той отговаря на условията за избиране на народни представители, на основание чл.110 във връзка с чл. 65, ал. 1 от Конституцията на Република България.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама