„Може ли да има два златни медала“: история за приятелство от игрите в Токио

18:30, 02 авг 21 / Спорт 25 3686 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Може ли да има два златни медала? Този необичаен въпрос зададе Мутаз Баршим от Катар към съдията във финала на скока на височина по време на олимпийските игри в Токио. Надпреварата привлече вниманието заради зрелищната развръзка.

Баршим и италианецът Джанмарко Тамбери преминаха без грешка до 2.37 м включително, а след това сбъркаха по три пъти на 2.39 м. Съдията предложи да има допълнителна надпревара между двамата, за да бъде определен шампионът. Тогава дойде и въпросът на катарския състезател.

Утвърдителният отговор предизвика бурна радост и прегръдки между двамата.

 

„Аз го гледам и той ме гледа и двамата го знаем - това е, приключи. Няма нужда (от повече)“ , каза Баршим. И добави: „Той е един от най-добрите ми приятели. Не само на пистата, но и извън нея. Работим заедно“.

„Това е сбъдната мечта. Това е истинският дух - спортсменският дух, а ние оставяме това послание“, каза шампионът от Катар.

„След контузиите ми просто исках да се върна, но сега имам златото - невероятно е. Мечтал съм за това толкова много пъти. Малко преди Рио през 2016 г. ми казаха, че има опасност повече да не мога да се състезавам. Беше дълъг път“, заяви италианецът.

Станалото на пистата в Токио ще влезе в историята на олимпийските игри. Insidethgames.biz припомня, че трябва да се погледне повече от век назад, за да се види друг подобен случай, в който се връчват два златни медала в леката атлетика по време на олимпийски игри. В Лондон 1908 Алфред Гилбърт и Ед Кук от САЩ стъпват на върха в овчарския скок с по 3.71 м.

Най-добрият резултат на Баршим е 2.43 м, което е второто най-силно постижение в историята след световния рекорд на кубинеца Хавиер Сотомайор (2.45 м) от 1993 г. Катарецът е сребърен медалист от Лондон 2012 и Рио 2016, както и световен шампион от 2017 и 2019 г., пише „Дневник“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама